Magyarország

2011.02.14. 19:38

Eddig senki sem kapott jutalmat korrupciós ügylet jelentése miatt - RTL

<p>Eddig senki sem kapott jutalmat az államtól, amiért korrupciós ügyet jelentett be - tudta meg az RTL Híradó. Pedig tavaly április 1-től a korrupciós bírság 10 százalékát megkaphatja az, aki bejelenette az esetet.</p>

2010 április 1-óta, ha valaki bejelent egy korrupciós ügyet, ami bírsággal zárul, akkor megilleti az összeg százaléka. A törvény hatályba lépett, de a kormányváltás után megakadt a megvalósítása, mivel nem jött léter az a hivatal, ami ezt felügyelné. Dr. Földes Ádám, a Transzparency International ügyvezető igazgatója az RTL Híradójának elmondta: az a furcsa helyzet állt elő, hogy van egy hatályos jogszabály, és az a hatóság, aminek ezt be kellene tartania, nem jött létre, és megoldással sem orvosolták"

A civil szervezet szerint sokan azért nem küzdenek a korrupció ellen, mert félnek, hogy ha a hatóságokhoz fordulnak, kiderül a személyazonosságuk. Az igazságügyi minisztérium államtitkára azt mondja, noha valóban nem alakult meg a hivatal, a feladatait átvette az ügyészség, ami garantálja a biztonságot.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára ennek kapcsán azt mondta, tavaly megszavaztak plusz egymilliárd forintot az ügyészségnek a korrupció ellenes tevékenységre. Ebből 55 fős csapatot fel is állított az ügyészség, és szerintük hatékonyabb is, mint a hivatal, mivel az a feladata, hogy a korrupcióval foglalkozzon.

Rétvári Bence államtitkár ugyanakkor elismeri, hogy a törvény lóg a levegőben. Az őszi ülésszakon tervez ezen változtatni a kormány, amikor a jogrendszer átalakítása lesz napirenden. Még nem tudják, eltörlik-e a 10 százalékos jutalmat. A jogszabály egy részét: a cégek versenyére és a kartellekre vonatkozó területet a Gazdasági Versenyhivatal felügyeli. Ők azonban egy bejelentésért sem adtak jutalmat az elmúlt 10 hónapban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!