Magyarország

2011.02.27. 07:03

Szőcs szerint Magyarország mindig a boszorkányüldözések országa volt - Vasárnapi Hírek

<p>A Nemzeti Színház körüli értelmetlen polémiák akkor szűnnének meg, ha Alföldi Róbert helyett más irányítaná az intézményt, ő pedig más, méltó helyen folytatná tevékenységét - jelentette ki Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Vasárnapi Híreknek adott interjúban.</p>

Szőcs elsietettnek minősítette a filozófusügyben indult vizsgálat megállapításainak közzétételét. Szerinte egy ilyen vizsgálat eredményeit csak összegző feldolgozásban szabad a nyilvánosság elé tárni, ellenkező esetben előítéleteket gerjeszt, lejárat, aminek ő nagyon nem örül.

Ha nem akarjuk, hogy a Nemzeti Színház körül ilyen gyilkos, értelmetlen polémiák folyjanak, akkor másnak kellene átvennie a színház irányítását, Alföldi Róbertnek pedig máshol, egy őt megillető, és méltó helyen kellene munkát biztosítani, ahol megbecsült igazgatóként folytathatja pályáját - nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Szőcs Géza.

A kultúráért felelős államtitkár védelmébe vette a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által megtámadott filozófusokat; mint mondta, Heller Ágnest és Vajda Mihályt is olyan gondolkodónak tartja, akik jelentős szellemi teljesítményekkel gyarapították a nemzet presztízsét, renoméját. "Nagyon nem örülök annak, hogy egy olyan rutinvizsgálat, ami nem fejeződött be, olyan helyzetet eredményezhetett, amely alkalmas vezető értelmiségiek lejáratására, velük kapcsolatos előítéletek gerjesztésére, prejudikálásra. (...) Sajnálom, hogy ez a vizsgálat túl korán hozott nyilvánosságra olyan tényeket, amelyeket csak egy összegző feldolgozásban és értelmezésben lett volna helyes a nagyközönség elé tárni. Elsietett lépés volt" - mondta a Vasárnapi Híreknek az államtitkár.

Érték- és minőségelvű kultúra

Szőcs szerint Magyarország mindig a boszorkányüldözések országa volt. Mint fogalmazott: "Megviselt, hogy mindez arra mutató jel, amit el akartam kerülni. Azt akartam, hogy a magyar kulturális élet ne váljon felizgatott szenvedélyek, nem mindig nemes érzelmek, ideológiai összecsapások színterévé".

Az államtitkár az interjúban beszélt arról is, hogy érték- és minőségelvűvé kell tenni a kultúrát. "Az új alkotmány megszületése után új díjazási, kitüntetési rendszerre lesz szükség és új díjakra. Ugyanis a jelenlegiek lestrapáltak, elhasználtak" - fogalmazott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!