Magyarország

2011.04.08. 20:22

A két itthoni autógyár állami támogatását kritizálják a zöldek

<p>Értelmesebb célokra is lehetne fordítani az adófizetők pénzét, mint autógyárak támogatására - véli a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége. Szerdán jelentették be, hogy a kormány jelentős összeggel járul hozzá az Audi és az Opel beruházásaihoz, a két cég összesen 16,7 milliárd forint állami támogatást kap, de egyéb tételekkel együtt az összeg jóval nagyobbra rúg a zöldek szerint.</p>

A kormány bejelentése szerint a két beruházással közvetlenül 2.634, közvetetten pedig 17.500 új munkahelyet teremtenek. A két civil szervezetnél ezzel szemben úgy vélik: mindez jól hangzik, de csupán annyit jelent, hogy ekkora beszállítói igény jelentkezhet az Audi és Opel beruházásai kapcsán, amelyet egyáltalán nem biztos, hogy magyar beszállítók fognak ellátni. A közvetlen és a telekfejlesztési támogatást figyelembe véve, munkahelyenként majdnem 8 millió forint a támogatás, közpénzből. A kis- és középvállalkozások ekkora összegről álmodni sem mernek - jegyzik meg.

Az Európai Unió és az OECD társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi okokból folyamatosan szorgalmazza a gépjármű-közlekedés támogatásainak felszámolását, illetve a gépjármű-közlekedést terhelő adók emelését. Ezzel a törekvéssel gyökeresen ellentétes az autógyárak itthoni támogatása - hangoztatják.

Az elmúlt évek pénzügyi és gazdasági válságai is bizonyították, hogy az autógyártás rendkívül kockázatos, mert egy esetleges gazdasági visszaeséskor ez a tevékenység egyike azoknak, amelyek a legnagyobb visszaesést szenvedik el. Számos ország csak hatalmas állami pénzekkel tudta megmenteni az autóiparát - emlékeztet a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!