Magyarország

2011.04.23. 19:00

Javult a helyzet, de még mindig vannak Véderősök Gyöngyöspatán

<p>Gyöngyöspata - Sokat javult a helyzet, de még mindig vannak civil ruhás véderősök Gyöngyöspatán.</p>

A településen továbbra is sok a rendőr, akik járják az utcákat és figyelik ezeket az embereket - mondta el a Független Hírügynökségnek a helyi roma referens. Farkas Pál szerint az még kérdéses, hogy mi lesz azután, ha az egyenruhások elmennek. Véleménye szerint a helyi nem romák egy jó része már belátta, hogy kár volt beengedni otthonaikba a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait, mivel ez a szervezet indította el az egész "lavinát". A roma referens úgy véli, Gyöngyöspata eddig a kitűnő borairól és az egyedülálló templomáról volt híres, most meg arról, hogy "terrorizáló romák" élnek itt.

Gyöngyöspatára a Véderő szervezett hétvégére önvédelmi tábort 

Emiatt már péntek reggel csaknem 300 roma asszony és gyerek elhagyta a települést: sokan a Vöröskereszt által szervezett csillebérci, mások pedig egy szolnoki táborba mentek. Ugyancsak pénteken a rendőrök nyolc embert előállítottak a táborba érkezők közül, köztük a főszervezőt is garázdaság miatt. A tábor így, még a megnyitása előtt gyakorlatilag meg is hiúsult. A rendőrség szombat délutáni tájékoztatása szerint a településen nyugalom és csend van. Azt a nyolc embert pedig, akiket előállítottak, szabálysértési őrizetben tartják.

A helyi roma referens szerint is sokat javult a helyzet a faluban, annak ellenére, hogy még mindig látni Véderősöket az utcákon, civil ruhában. Elmondása szerint a rendőrök folyamatosan rajtuk tartják a szemüket. Az azonban kérdéses szerinte, hogy mi lesz azután, ha az egyenruhások már nem lesznek itt Farkas Pál emellett elmondta, hogy azok az asszonyok és gyermekek, akik most a táborban vannak, szomorúak és sokat sírnak, mivel aggódnak az otthonmaradt szeretteikért. Ők vasárnap térnek haza.

Farkas Pál beszélt arról is, hogy sok helyi nem roma már megbánta, hogy korábban beengedte otthonába a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait. A referens szerint ugyanis ez a szervezet indította el az egész "lavinát". Mint mondta, vannak olyan települések, ahol valóban problémát okoznak a romák, de az nem Gyöngyöspata. És egyébként is a rendőrség feladata intézkedni. Gyöngyöspatán 2800-an élnek, ebből, 6-7 olyan ember van, akik nem feltétlenül a törvény szerint élnek, de ezért kár volt ide jönni - tette hozzá. Véleménye szerint Gyöngyöspatán eddig sok volt a turista, a település a kitűnő borairól és az egyedülálló templomáról volt híres, most meg arról, hogy "terrorizáló romák" élnek itt. Farkas Pál hozzáfűzte: ha ezeknek a szervezeteknek az volt a célja, hogy megfélemlítsék a helyi romákat, vagy, hogy a polgármester lemondjon, akkor elérték a céljukat.

Farkas Pál szerint az egész, Gyöngyöspatán kialakult konfliktus a Bajcsy Zsilinszky utca lakóira vezethető vissza. Az ő utcájukba akart beköltözni ugyanis egy roma család, ezt pedig a szomszédok nem akarták. Az utcában akkor lett öngyilkos egy idős férfi más okok miatt, és a lakók ezt is az érintett család számlájára írták. De ahelyett, hogy hozzá, vagy a kisebbségi önkormányzathoz fordultak volna, ezt a fajta nyilvánosságot keresték.

A helyi roma elmondta azt is, hogy napi kapcsolatban áll a Balogh Tiborral, a gyöngyösi kapitányság vezetőjével, akinek - véleménye szerint - nagyon sokat köszönhetnek a helyi romák.




Csend és nyugalom Gyöngyöspatán
fuggetlen | 2011.04.23 10:35
Csend és nyugalom van Gyöngyöspatán, és az éjszaka sem kellett intézkednie a rendőröknek - tájékoztatott a rendőrség. Az a nyolc ember pedig, akiket még pénteken előállítottak a településről, továbbra is szabálysértési őrizetben van.

Liberális Együttműködés: "Terrorizmus, amit Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon művelnek"
fuggetlen | 2011.04.22 23:03
Ungár Klára a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) elnöke a Liberális Együttműködés nevében felhívja Orbán Viktor figyelmét, hogy amit a Jobbik katonai szervezetei Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon művelnek, az kimeríti a terrorizmus fogalmát.

Gyöngyöspatai roma referens: Mindenki nagyon örült, hogy kimenekítették az asszonyokat és a gyerekeket!"
fuggetlen | 2011.04.22 21:09
Mindenki nagyon örült, hogy kimenekítették az asszonyokat és a gyerekeket!" - mondta a 3 tagú gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat képviselője péntek este.

Pintér Sándor: Nyolc embert állítottak elő Gyöngyöspatáról
fuggetlen | 2011.04.22 21:07
Nyolc embert állított elő a rendőrség délután Gyöngyöspatáról garázdaság miatt - erről beszélt a településre látogató belügyminiszter. Pintér Sándor szégyennek nevezte a Heves megyei faluban történteket.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!