Magyarország

2011.06.22. 12:06

Védekezzen az adathalászokkal szemben!

<p>Miskolc - A személyes adatok megfelelő védelmével megelőzhető, hogy az&nbsp;úgynevezett adathalászok ne csapolják meg a folyószámlát. Egy&nbsp;miskolci nő például több alkalommal vásárolt az interneten, bár ő nem&nbsp;tudott róla!</p>

A Miskolci Rendőrkapitányság számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a tettes megszerezte a sértett folyószámlájához tartozó azonosító kódot, majd azt felhasználva 15 alkalommal különböző dolgokat vásárolt az interneten, mintegy 400 000 forint összértékben.

A rendőrség az esettel kapcsolatban felhívja a figyelmet a személyes adatok fokozott védelmének szükségességére! Online vásárlásnál például célszerű prepaid credit card –ot, egyfajta virtuális számlát használni. Ezt minden bank tud biztosítani a „mágnes csíkos” kártyához. Lényege, hogy csak annyi pénzzel tölthető fel, amennyi az online vásárlást fedezi. Így a fizikai kártya adatai soha nem kerülnek online felhasználásra, következésképpen, nem is lehet ellopni.

Figyelmet érdemelnek az interneten közzé tett személyes adatok is

Fontos tudni, hogy a világhálón szereplő információk mindenki számára elérhetőek. Éppen ezért érdemes körültekintően kezelni a személyes adatok megosztását. A legfontosabb „szabály”, hogy ne kerüljön fel az internetre semmilyen fontos személyi azonosító kód, amely felhasználásával anyagi kárt okozhatnak az elkövetők. A legtöbb „személyazonosság-lopást” meg lehet előzni, ha a személyes adatokhoz nem lehet könnyen hozzáférni. Telefonon se adjon meg személyes adatokat, nem tudhatja, ki a hívó fél. Ne tartsa a PIN kódokat és a jelszavakat a pénztárcájában, vagy autóban!

Információs háttér

Büntető Törvénykönyv – Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény: „Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda


Borsod-Abaúj-Zemplén - A kerékpár mellé még pár doboz sört is lopott egy tolvaj Miskolcon, „kollégái” pedig más, bizonyos tekintetben szokatlan értékeket tulajdonítottak el a napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


Ózd - Az Ózdi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytat Macsi Ferencné 84 éves ózdi lakos eltűnése miatt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!