Magyarország

2011.07.07. 06:17

A rezsitartozás miatt még jöhet a végrehajtó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Július elsejétől részeben feloldotta a kormány a kilakoltatási moratóriumot.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Július elsejétől részeben feloldotta a kormány a kilakoltatási moratóriumot.A megyében 13 ezernél is több a már biztosan bedőlt lakáshitelek száma, ezeket az adósok számíthatnak otthonaik elvesztésére, a kilakoltatásra – mondta munkatársunknak Kovács László, a Banki Károsultak Információs Irodájának vezetője –, vagyis hamarosan körülbelül ötvenezer ember maradhat fedél nélkül. Kovács László szerint a tömeges kilakoltatásokra jövő év áprilisa környékén lehet számítani, mert a moratóriumot a kormány csak részben oldotta fel – július elsejétől a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokat terhelő húszmilliónál nagyobb adósság esetén a bank értékesítheti a házat –, de az alacsonyabb összeggel tartozók csak ez év októberéig kaptak haladékot. Utána lehet számítani egy téli moratóriumra, de áprilistól „szabad lesz a pálya”.

Nem a végrehajtó kopogtat

Egyes hírek szerint a végrehajtók már ugrásra készen várták a július elsejei dátumot, amikortól lehetőségük nyílott végrehajtani a kilakoltatásokat. Takács Mihály önálló bírósági végrehajtó szerint ez több ok miatt sincs így. Egyrészt az ingatlanhitelük miatt nehéz helyzetbe került adósok adósságrendezésében az önálló bírósági végrehajtók csak ritkán vesznek részt, mivel a legtöbb esetben a hitelnyújtás feltételeként szabták a bankok egy közjegyző előtt tett nyilatkozat aláírását, amiben az adós felhatalmazza a bankot, hogy a fedezetül szolgáló ingatlant bírósági út – és így az önálló bírósági végrehajtók – megkerülésével értékesítse. „Nem mi vagyunk azok, akik a banki adósokat kilakoltatjuk, s más esetekben sem törekszünk a kilakoltatásra”, mondta Takács Mihály, aki úgy emlékszik, tavaly egyetlen esetben eredményezett végrehajtó által kezdeményezett kilakoltatást a megyében bankhiteltartozás, de a más okból elrendelt lakáskiürítések száma is alig haladta meg az ötvenet.

A végrehajtó elmondta még: a kilakoltatási moratórium többet ártott, mint használt, mert lerontotta a fizetési hajlandóságot, így olyan esetben sem léphettek fel a végrehajtók, amikor például a nem fizetett tartásdíj miatt kellett volna elárverezni egy ingatlant. Ezzel részben Kovács László is egyetértett, szerinte az időhúzás során halmozódó kamatok csak még nagyobb adósságba sodorták a lakáshiteleseket.

Július elsejétől a kilakoltatási moratórium már nem terjed ki azokra, akik ingatlanát például rezsi vagy lakbérhátralék miatt terhelték meg jelzáloggal, őket a július elsejétől felszólíthatja a végrehajtó az ingatlan átadására. Takács Mihály szerint az adósok nagyobb biztonságban lennének, ha a végrehajtók intéznék a banki tartozásokkal kapcsolatos adóságrendezést is, mert ők a végrehajtási törvény szabályai szerint dolgoznak, és eljárásukkal szemben biztosított a jogorvoslati lehetőség.

Ezzel vitába száll Kovács László, aki úgy véli, túl nagy költségeket számolnak fel a végrehajtók. Banki tartozások ügyében ugyan ritkán lépnek fel, de tapasztalata szerint aki a törlesztő részleteket nem fizette, az a rezsivel is elmaradt, így mégsem olyan ritka, hogy a végrehajtók belefolynak a banki ügyekbe, ugyanis ha valakinek az ingatlanát rezsitartozás miatt készülnek elárverezni, az eljáráshoz a hitelező bank minden esetben csatlakozik.

A bankok kivárnak

Gyuris Dánielt, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a kormánnyal a bankmentőcsomagról tárgyaló szakmai delegáció vezetője, a bankszövetség elnökhelyettese munkatársunknak elmondta, egyelőre nincsenek tapasztalataik arról, megindultak-e már a kilakoltatások a moratórium részleges feloldása után, ezért a kérdésről nem kívánt nyilatkozni. Más pénzügyi forrásból úgy értesültünk, a bankok egyelőre kivárnak, és közben kidolgozzák a bankmentő csomaghoz tartozó szabályok részleteit. Az elmúlt néhány napban lakáshitel-tartozás miatt még nem lakoltattak ki senkit sem, de a bankok ebben nem is érdekeltek, olyan megoldásra törekszenek, amelyek révén pénzükhöz juthatnak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) sajtóosztálya szerint sem indultak még be az ingatlantartozások miatti kilakoltatások. Féléves kockázati jelentésükből azonban kiderül, a súlyosan késedelmes lakossági hitelek aránya az átlagosnál gyorsabban gyarapodik – különösen a jelzáloghitelek esetében –, és míg nőtt a hitelek átstrukturálásainak száma, az újratárgyalt kölcsönök közül sok ismét késedelmessé vált.

ÉM-SZP


Csaknem negyedmilliárd forint lakbér- és rezsitartozást halmoztak fel a salgótarjáni önkormányzati bérlakásban élők, évente 8-900 fizetési meghagyást küld ki a város vagyongazdálkodási cége, ennek ellenére tömeges kilakoltatással egyelőre nem számolnak a nógrádi megyeszékhelyen. Inkább épületeket bontanak el, hogy az adósság ne nőjön tovább újabb nemfizetők miatt.


2011. április 15-től a kormány meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot, ez azonban már csak a devizahitelt törleszteni nem tudókat védi.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!