Magyarország

2011.07.15. 13:42

Kaucióval a rongálások ellen

Miskolc - A közterületek használatára vonatkozó rendelet módosítása valójában szigorításokat jelent.

Miskolc - A közterületek használatára vonatkozó rendelet módosítása valójában szigorításokat jelent.

A közelmúltban sörfesztivált tartottak Miskolcon, ám a sátor rögzítésére használt vascövekek több tucat lyukat ütöttek a Sportcsarnok előtti tér díszburkolatán. A szervezők azzal a feltétellel kaptak közterület-használati engedélyt, ha a teret eredeti állapotában adják vissza. A helyreállítási munkákat elkezdték, mivel azonban azt nem a városháza műszaki ellenőre által meghatározott módon végezték, az félbe maradt. A szervezők képviselője lapunknak elmondta: ahogy azt szerződésükben vállalták, helyre fogják hozni a teret. Pénteken délután munkatársunk meggyőződött róla, hogy a sátorrögzítő vasak által összetört térburkolókat kicserélték, az összes lyukat eltüntették.

A Sportcsarnok előtti térrel kapcsolatosa huzavona eredményeként a közterület-használat rendjét szabályozó önkormányzati rendelet hiányosságaira is fény derült, ezért a legközelebbi közgyűlésen módosítani kívánják azt. A részletek még nem ismertek, ám biztos, hogy megszigorítja a közterületek használatát. Mint tegnapi számunkban már beszámoltunk róla, a tervek között szerepel, hogy az engedélyt kiadó hatóság mérlegelhet, és az előreláthatóan kárral, a városlakók indokolatlan kényelmetlenségével járó tevékenységek esetében megtagadhatja az engedély kiadását.

Lesz kaució?

Felmerült: a város miért nem kér jó gazda módjára kauciót a közterületeit használóktól, hogy az általuk okozott kár elhárításának legyen fedezete? Mint Dobos Tímeától megtudtuk, a rendelettervezet pontos szövegét még most fogalmazzák, de elképzelhető, hogy a kaució is bekerül a módosítások közé.

Jelenleg a közterület-használatért – attól függően, milyen célra kérjük az engedélyt – különböző összegeket kell fizetni. A cirkuszosok, mutatványosok négyzetméterenként bruttó 24 forintot, a szerencsejátékkal kapcsolatos árusító tevékenységet folytatók 6000 forintot kell, hogy fizessenek.

ÉM-SZP


Jelenleg nem mérlegelhetnek, minden igénylőnek jár az engedély, ha fizet.


Rossz húzásnak bizonyult figyelmen kívül hagyni a műszaki ellenőr utasításait.


Pénteken délután még mind az 56 lyukat hiánytalanul megtaláltuk a miskolci sportcsarnok előtt a díszburkolatban.


Mint ahogy arról a BOON-on szerdán beszámoltunk, megrongálták a hat esztendeje közel 100 millió forintért felújított sportcsarnok előtti teret. A Borsodi Sörfesztivál egyik szervezője, Molnár Gábor sajtóközleményben reagált.


A város főépítésze is megdöbbent a sportcsarnok előtti területet látva, ugyanakkor a hivatal azonnal megteszi a szükséges lépéseket a bérlővel szemben.


Szétgányolták a hat esztendeje közel 100 millió forintért felújított sportcsarnok előtti teret – jelezték Olvasóink. A téren 56(!) darab lyukat fúrtak le tönkretéve a díszkövet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!