Magyarország

2011.07.15. 17:05

Kínai partnere lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyének

Miskolc - Gazdaságban, kultúrában, oktatásban és egészségügyben működnénk együtt a kínai tartománnyal.

Miskolc - Gazdaságban, kultúrában, oktatásban és egészségügyben működnénk együtt a kínai tartománnyal.Szándéknyilatkozatot írt alá pénteken a Kínai Népköztársaság Jiangxi tartomány kormánya küldöttségének vezetője, Zhang Zhiming és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlés elnöke, dr. Mengyi Roland. A felek azt rögzítették a dokumentumban, hogy partneri kapcsolatot létesítenek, amelynek szerződését – a tervek szerint – idén ősszel a kínai tartomány székhelyén írják alá.

Dr. Mengyi Roland az aláírási ceremónia előtt kiemelte: Jiangxi tartomány azért is példa értékű számunkra, mert az elmúlt évben 14 százalékos GDP növekedést ért el. Leendő partnereinkkel elsősorban a vegyiparban, a bányászatban, az oktatásban, az egészségügyben, a kultúra területein, valamint a víz- és energiagazdálkodásban képzelhető el a szorosan vett együttműködés. A partnerség kiterjed majd a gazdaságfejlesztés és befektetésösztönzés területeire is.

A két megye között kapcsolódási pont lehet a világhírű tokaji bor és az a tény is, hogy a kínai tartományban is található egy a hollóházihoz hasonló manufakturális porcelángyár.

Barátságra is törekednek

Zhang Zhiming, Jaingxi tartomány küldöttségének vezetője szűkebb hazáját bemutatva elmondta: a tartomány Kína dél-keleti részén fekszik, természeti környezetben, hegyek és tavak által övezve. A 43 millió lakosú tartományban 99 megye található, gazdasági súlya és kulturális értékei egész Kínában jelentősek. A küldöttségvezető kiemelte: a partnerségi megállapodás céljainak megvalósítása mellett szeretnék elérni, hogy baráti kapcsolatok is kialakuljanak Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Jiangxi tartomány lakosai között.

A kínai látogatása során megtekintette a Miskolci Egyetem Mechatronikai, Műszaki Anyagtudományi és Műszaki Földtudományi Tanszékeit.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!