Magyarország

2011.07.04. 16:21

Már kaszálják a parlagfüvet

Miskolc - Pályázaton nyert pénzt az önkormányzat 45 közhasznú foglalkoztatására, ők végzik a mentesítést.

Miskolc - Pályázaton nyert pénzt az önkormányzat 45 közhasznú foglalkoztatására, ők végzik a mentesítést.Miskolc is pályázhatott az országos közfoglalkoztatási program támogatására, amit a parlagfű által legfertőzöttebb kistérségek számára írt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium – tájékoztatta lapunkat Dobos Tímea, a miskolci városháza szóvivője. A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelkezésére álló forrás 50 kistérség meghívását teszi, tette lehetővé, aminél nem csak azt mérlegelték, hogy hol vannak a parlagfűvel legszennyezettebb, legveszélyeztetettebb települések, hanem a foglalkoztatáspolitikai szempontokat is figyelembe vették.

Parlagfű egyenlő munkalehetőség

Ennek eredményeként tegnap 45 fő kezdte meg a parlagfüves és egyéb allergén növényekkel fertőzött területek kaszálását, számukra két hónapon keresztül jelent ez munkát, valamennyien regisztrált álláskeresők és bérpótló juttatásra jogosultak, akik hatórás részmunkaidőben, két hónapon keresztül végzik ezt a munkát. A területeket a Zöld Kapcsolat Egyesület bevonásával választotta ki a Városgazda Kft. A programban kizárólag szervezett, lehetőleg nagy közterületre kiterjedő környezetbarát (vegyszermentes) gyommentesítést lehet végezni.

A pályázónak bizonyíthatóan igazolnia kell az allergiás megbetegedéseket okozó gyomnövények irtását, a pályázatban meghatározott területeken és nagyságrendben – tette hozzá Dobos Tímea. A védekezést a virágzás előtt célszerű megkezdeni, különösen játszóterek, homokozók, parkok, szórvány előfordulásos parlagfű élőhelyek gyomlálásával, a nagyobb, összefüggő fertőzött területeken kaszálással, kapálással.

Bírság parlagfű miatt

Június 30-ig az ingatlantulajdonosoknak eleget kell tenniük törvényi kötelezettségüknek, és gondoskodniuk kell területeik parlagfűmentesítéséről, amit a közterület-felügyelet ellenőriz. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, bírság szabható ki rájuk – nyilatkozta a szóvivő. „Célunk nem a büntetés, hanem Miskolc város rendezetté, élhetővé tétele”, tette hozzá. A nem önkormányzati tulajdonú területeken a Városgazda Kft. négyzetméterenként 18 forint plusz áfa áron vágatja le a füvet, amit kiszámláznak az ingatlantulajdonosnak, akinek a szállítási és az elhelyezési díjat is ki kell fizetnie a növényvédelmi bírság mellett, amit a polgármesteri hivatal építési és környezetvédelmi osztálya szab ki.

ÉM-SZP


Miskolc, Szerencs - A minisztérium közmunkaprogramot írt ki parlagfűmentesítésre. Pályáznak-e a kistérségek?


Miskolc - Felhívással fordulunk Miskolc város lakosságához, hiszen lakókörnyezetünk tisztán tartása és rendezettsége közös ügyünk!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!