Magyarország

2011.08.08. 14:05

Csillagpont: szeptemberben már épülhet

Miskolc - A Csillagpont kórház építése szeptember elején kezdődhet…

Miskolc - A Csillagpont kórház építése szeptember elején kezdődhet…

Hétfőn kiválasztották, hogy ki lehet a kivitelezője a megyei kórházban épülő Csillagpont kórháznak. A nyertes cég nevét egyelőre nem árulták el, mondván, 15 nap áll rendelkezésre a szerződéskötésig, addig meg is támadható a pályázat. Ilyen nem először fordulna elő, hiszen ez a harmadik közbeszerzési eljárás, amelyen kivitelezőt keresnek. Az elsőnél az egyik pályázó támadta meg a tendert, a másodikat a kiíró, a megyei kórház vonta vissza, mert más kiírást szerettek volna. Amennyiben a harmadik sikeres lesz, augusztus 23-án szerződést kötnek és szeptember elején indul a kivitelezés. Dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa elmondta: onnantól kezdve 20 hónap és megvalósulhat a beruházás.

Mint arról már beszámoltunk: ez egy több mint 11 milliárd forint értékű beruházás, mely az eredeti tervek szerint 2012. augusztusában fejeződött volna be. Most – ha minden rendben zajlik – 2013. májusában kész az új kórház.

De mi is a Csillagpont?

A Csillagpont Kórház elnevezés nemcsak a kialakítandó épületet jelenti majd, hanem egy rendszert is, amelyhez csillagszerűen kapcsolódik az észak-magyarországi régió. A tervezett beruházással létrejöhet a megyei kórház területén egy olyan centrum, amely Borsod, Heves és Nógrád megye "csúcskórházaként" működhet.

A tervek szerint az intézménybe, amely 21 ezer négyzetméter alapterületű lesz, azok a betegek kerülhetnek majd, akiknek az ellátása csak ott oldható meg. A megyei kórház jelenleg többépületes szerkezetű, ezért nehéz megszervezni a betegek szállítását, az egészségügyi szakembereknek pedig folyamatosan más és más helyszínen kell ellátniuk feladataikat.

A Csillagpontban éppen ezért csoportosítják a szakterületeket és a célokat, így minden sokkal egyszerűbben és gyorsabban elérhető. A tervek szerint egy központban lesznek a műtők, az intenzív osztályok, szintén egy helyszínen lenne a sebészet, a szülészet és nőgyógyászat közösen a koraszülöttek intenzív osztályával, valamint az orvosi szobák és öltözők. A szakterületek épületeit folyosókkal kötik majd össze, ahol három szinten lehet közlekedni.

ÉM-NSZR

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!