Magyarország

2011.08.06. 15:38

Hirosima - Az atomtámadás évfordulójára emlékeztek Budapesten

Budapest (MTI) - Nemcsak a terror, az atomtámadás áldozatai és túlélői előtt kell tisztelettel adózni, hanem azok előtt is, akik a népek szabadságáért álltak ki - mondta szombaton a hirosimai atomtámadás 66. évfordulójára szervezett hajókiránduláson  Budapesten Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke.

Budapest (MTI) - Nemcsak a terror, az atomtámadás áldozatai és túlélői előtt kell tisztelettel adózni, hanem azok előtt is, akik a népek szabadságáért álltak ki - mondta szombaton a hirosimai atomtámadás 66. évfordulójára szervezett hajókiránduláson  Budapesten Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke.A szónok a legfőbb motivációnak a hirosimaihoz hasonló tragédiák megelőzésére való törekvést, valamint az összefogást, a szolidaritást és az együttérzést nevezte. Köteles György megemlékezett a július 22-i norvégiai kettős terrortámadásról is, amelyben 77-en haltak meg Oslo központjában és Utoya szigetén, a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában. Mint mondta: a szélsőséges eszmék fertőznek, és "súlyos jeleket" látni. A Magyar Békeszövetség elnöke döbbenetesnek nevezte a verőcei Magyar Szigeten történteket, utalva a szélsőjobboldal Brit Nemzeti Párt egyik (azóta a pártból kizárt)politikusának az interneten is közzétett neonáci karlendítésére.

Az ünnepség végén a korábbi megemlékezésekhez hasonlóan gyermekek dobták a Dunába az emlékezés koszorúját.

A második világháború végéhez közeledve 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát a japán Hirosima városára az Egyesült Államok. A robbanás több mint 1 kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. A áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet. A hirosimai emlékművön több mint 61 ezer név szerepel, a sugárfertőzés azonban a mai napig szedi áldozatait.

A második amerikai atombomba három nappal később hullott Nagaszakira. Japán augusztus 15-én kapitulált, amellyel véget ért a második világháború. Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!