Magyarország

2011.08.05. 07:56

Húsos tészta

Tiltakoznak az érintett szervezetek: a velük folytatott szakmai konzultáció nélkül lépett életbe az országos tiszti főorvos közétkeztetésre vonatkozó ajánlása – Paller Judit a többi között azt várja el tőlük, hogy az étrend összeállításakor ügyeljenek rá: az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. <strong>Bujdos Attila jegyzete.</strong>

Az ajánlás értelmetlen és betarthatatlan, mondják erre a közétkeztetők.

Ennyi információ bőven elég a tisztán látáshoz: szakmai kérdésről van szó, érdemben aligha lehet hozzátenni valónk. Az elmúlt napokban szervezett étkeztetésben ebédeltem, az én igényeimnek minden tekintetben megfelelő és finom ételeket adtak, de volt, hogy meg kellett kérdezzek másokat: szerintük mi van a tányérunkban (a többiek e téren több tapasztalattal rendelkeztek, így engem sikerült meggyőzniük: húsos tészta). Nem is érvnek szánom, csak jelezném: az elmaradt konzultációnak lennének azért a szakmán túli dimenziói.

A konzultáció amúgy gyönyörű gondolat, az én szakmámhoz mindenképpen közelebb is áll, mint a nagy tételben főzés, ráadásul erősen hiszek benne, hogy a kommunikáció a megértést és a megoldást szolgálja – általában szükséges és hasznos. Ebben az esetben viszont határozottan derűs világlátásra van szükségünk, hogy megtaláljuk az értelmét. Amiről például az ügy szereplőinek egyik csoportja szerint egyeztetni kellene, az ajánlás nevet viseli, minimum megtévesztő módon. Erre joggal mondhatják: ajánljanak valami jobbat. Ez viszont olyan ajánlás, amelynek a betartását a hatóságok máris ellenőrzik – ez nem a szabad belátás, hanem a kötelezettség pozíciója.

Tartalmi oldalról közelítve, a hatóság elvárása egyértelműen helyeselhető. Az egészséges táplálkozásnak nincs alternatívája – konyhás emberként (is) értelmetlen gondolatnak tartanám alany nélküli mondatok megfogalmazását. Az alany az étkező ember, akinek elemi érdeke a minőség. Erről megint csak nem folytatható célravezető eszmecsere. Hogy mindez mennyiből oldható meg, az viszont nem népegészségügyi kérdés. Ettől persze még tényleg tárgyalhatnának, az élet számtalan témát sodor elénk naponta, és még csak értelmet sem kell kapnia minden beszélgetésnek.

Bujdos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!