Magyarország

2011.08.29. 19:33

Nincs munkahely, bölcsi sem kell...

Miskolc, Ózd, Kazincbarcika - Most lehetne pályázni az új bölcsődékre, de úgy tűnik, megyénkben kicsi rá az igény.

Miskolc, Ózd, Kazincbarcika - Most lehetne pályázni az új bölcsődékre, de úgy tűnik, megyénkben kicsi rá az igény.

2013. végéig 3500 új bölcsi férőhely létesülhet 8 és fél milliárd forintból - a szociális államtitkár ezt egy új budapesti bölcsőde avatásán jelentette be. Soltész Miklós elmondása szerint az összegből országszerte negyven bölcsi juthat majd támogatáshoz, a pályázatokat augusztus végén, szeptember elején írják ki. További 7 milliárd forintot pedig családi napközik és egyéb gyermekjóléti ellátások fejlesztésére költenek majd.

Miskolcon Soltész Ferencné, az Egyesített Bölcsődék és Egészségügyi Szolgálat szakmai igazgatója elmondta, bár még nem tudják, mit tartalmaz majd a pályázati kiírás, de jelenleg nincs szüksége a városnak új bölcsődére. Inkább korszerűsítenék a meglévőeket, de a hozzá szükséges forráshoz csak 25 százalékos létszámbővítés bevállalásával lehetne hozzájutni (ez 135 fő férőhelyet jelent), ám ezt sem szeretnék.

Családi napközi bölcsi helyett

Soltész Ferencné szerint a pályázati lehetőség inkább Budapestet, vagy azokat a településeket érdekelheti, ahol nincs még bölcsi, mint ellátási forma. Itt inkább a családi napközik felé terelődhetne a hangsúly.

Kérdeztük, mi lenne, ha sok új munkahely teremtődne a városban, tudnák-e fogadni csapatostul a gyerekeket. A szakmai igazgató szerint legalább száz gyermekkel tudnának többet fogadni a tavalyi kormányrendelet következményeképpen, amely 10 főről 14 főre emelte a gyermekcsoportok maximális létszámát.

Soltész Ferencné még elmondta, Miskolcon jelenleg is minden jelentkezőt fogadni tudnak. Kérdeztük, vannak-e várólisták. Megjegyezte, van olyan bölcsi, például a Petneházy utcai, ahol van. Ha valaki ehhez az intézményhez ragaszkodik, akkor várnia kell, a legtöbb helyen azonban van hely.

Göndör Judit, a kazincbarcikai önkormányzat szóvivője lapunknak elmondta, még nem döntött a városvezetés az ügyben, várják a konkrét pályázati kiírást. Ha ugyanis tartalmaz számukra kedvező elemeket, ami felkelti az érdeklődésüket, akkor nem hagyják ki. Ám pillanatnyilag nincs szükség új bölcsődére a városban. Két intézményük van, az egyik kapacitását most bővítik 24 fővel, itt a teljes átalakítás is megtörténik. A másik is részleges felújításon esett túl. Szerinte a város érdeke a meglévők rekonstrukciója lenne. A születésszámot figyelembe véve úgy látják, bölcsődei, valamint óvodai és iskolai férőhelyeik száma megfelel az igényeknek.

4 órára megoldható...

Krokavecz Györgyné, az ózdi önkormányzat egészségügyi és szociális osztályának vezetője is hasonlóképp fogalmaz: ők sem tervezik a pályázatot (hacsak nem dönt másképp a testület): nincs szükségük új óvodára. Az Ózd Kistérség Többcélú Társulása egy bölcsődét üzemeltet (80 gyereket képes ellátni), és nemrégiben egy 21 és egy 10 férőhelyes családi napközi is beindult a városban. Néhány éve még katasztrofális várólistájuk volt, mára ez nem jellemző. Nincsenek munkahelyek, a legtöbb helyen családonként az egyik szülő, ha dolgozik. A közmunkaprogram is legfeljebb 4 órás, erre az időre meg tudják oldani a gyerekek elhelyezését a családok. Ha teremtődnének munkahelyek, is ki tudnák elégíteni az igényeket. Márcsak azért is, mert Ózd lakossága az elmúlt években jelentősen csökkent.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!