Magyarország

2011.09.06. 18:42

Miskolci Nemzeti Színház: átszervezve, de elindult az évad

Miskolc - Igaz, két héttel később, de megnyitották keden a Miskolci Nemzeti Színház évadját.

Miskolc - Igaz, két héttel később, de megnyitották keden a Miskolci Nemzeti Színház évadját.

Az ünnepélyes évadnyitóra rányomta bélyegét az, a csaknem 2 milliárd forintos zárolás, melyről augusztus elején döntött a miskolci testület. Ez 88 millió forinttal érintette a Miskolci Nemzeti Színházat, amit Halasi Imre, a teátrum igazgatója úgy próbál kigazdálkodni – erről lapunk korábban beszámolt –, hogy átszervezte az évad bemutatóit, a költségesebb előadások a második félévre tolódtak.

A keddi ünnepi ülésen Kákóczki András, a kulturális osztály vezetője köszöntötte a társulatot, tolmácsolva dr. Kriza Ákos polgármester üdvözletét. Természetesen a zárolásról is beszélt: „A város kulturális életében évek óta sarokkő a Miskolci Nemzeti Színház, ennek továbbra is így kell maradnia.... A város nehéz anyagi helyzetben van, ilyen körülmények között egy felelős városvezető nem dönthetett másképp, minthogy zárolja a költségvetés egy részét.” Az osztályvezető azt hangsúlyozta: „A bérek mellett felkiáltójel van, azaz azokat mindenképp ki kell fizetni.” Reményét fejezte ki, hogy a társulat kipihente magát és újult erővel kezdik az évadot.

A közönség is segít

Halasi Imre, a színház igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: mindenki kipihenhette magát, hiszen csaknem 10 napos kényszerpihenővel indult az évad. (Az évad későbbi kezdését ugyanis a zárolással indokolta korábban az igazgató – a szerk.) A teátrum vezetője beszédében azt is elmondta: „A tudatlanság sok mindentől megóvja az embert. Nem ismerem a miskolci színház történetének teljes részleteit, nem tudom, volt-e ilyen nehéz helyzetben a teátrum, de ha igen, akkor azt is látjuk, kilábaltak belőle. Nekünk is ezt kell tenni, a közönséget nem hagyhatjuk cserben.” Így fogalmazott: látja a reményt arra, hogy ez a rettenetes helyzet egy idő után csak rossz álomnak tűnjön. Az igazgató azt is elmondta, hogy a közönség lelkesen vásárolja a jegyeket, bérleteket. Sőt – folytatta – a teártum iránti szolidaritás miatt – vannak olyan nyugdíjasok, akik a kedvezményes bérlet helyett teljesárut vesznek.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!