Magyarország

2011.11.17. 12:35

A pénznyerők utolsó órái

Taktaszada, Sajószentpéter, Budapest - Kevesebb a játékgép az adóemelés miatt. Ki járt jól és ki rosszul?

Taktaszada, Sajószentpéter, Budapest - Kevesebb a játékgép az adóemelés miatt. Ki járt jól és ki rosszul?

Egy évvel ezelőtt még két kocsma működött Taktaszadán, mindkettőben több pénznyerő játékautomata várta a játékszenvedélytől fűtött embereket. Aztán ahogy jött a válság, egyre kevesebb pénzt tudtak az emberek italra és a félkarú rablókra költeni, csökkent a forgalom. Ma egy kocsmája van a településnek, de ott is a korábbi három helyett csak egy játékgépet működtetnek. Mindezt Filep András polgármestertől tudjuk, aki jó lépésnek tartja, hogy a kormány ötszörösére emelte a játékadót, mert mint fogalmazott, így egyre kevesebb a penznyerő játéggép, a férfiak pedig a család pénzét nem az automatába dobálják. Mert bizony volt, akinek szinte szenvedélyévé vált a játék. A gépek pedig úgy voltak beállítva, hogy az igazi nagy nyereményekhez nem a játékosok, hanem az üzemeltetők jutottak. A pénzüket eljátszó emberek most felelőtlenségüknek isszák a levét, mert kikapcsolták náluk a villanyt, elzárták a vizet. A polgármester szerint az uzsorapénzek felvétele mellett a gépezés a másik nagy problémája a családoknak.

Elestek a haszontól

A vendéglátósok azonban közel sem tartják ilyen jó ötletnek a játékadó példa nélküli megemelését, ami egyébként november 1-jén lépett hatályba. Az egyik sajószentpéteri sörözőben érdeklődtünk, ahol kérték, nevet ne írjunk. Az üzletvezető elmondta, korábban náluk is volt egy gép, de az üzemeltetője az adóemelés után elvitte. A söröző mindenképpen rosszul járt, mert amíg volt gép, vendég is több jött, ráadásul elesnek a haszontól, ami a játékautomata bevételének a 40 százaléka volt.

Rosszul jártak

A magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke pedig egyáltalán nem érti, mi volt a kormány szándéka a drasztikus adóemeléssel. Schreiber István szerint senki sem járt jól. Az emberek elveszítették a játékukat, az üzemeltetők és a vendéglátósok a bevételüket, az állam pedig jó sok adót, mert országszerte október 31-éhez képest most 10 ezer játékgéppel üzemel kevesebb. Ennek következtében legalább 20-25 ezer munkahely is megszűnik, így nem csak a játékadótól esik el a költségvetés, hanem az áfától a személyi jövedelemadótól, a társasági adótól és a munkabérek járulékaitól. Az elnök szerint eddig szigorú ellenőrzés alatt folyt a szerencsejáték, ezek után majd ellenőrzés nélkül játszanak, mert az emberek pénzben fognak kockázni, kártyázni vagy valamelyik internetes játékon játszani.

ÉM-HE


Budapest, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) – Vegyesen ítélik meg az MTI által megkérdezett szakmai szövetségek a pénznyerő automaták adójának tervezett emelését, abban azonban egyetértenek, hogy szükség van az online szerencsejáték megadóztatására.


A pénznyelő (elnézést, nyelvbotlás volt, valójában pénznyerő) automaták idei adóztatása mellett a kormány jövőre megadóztatná a on-line szerencsejátékot. Márpedig ha ilyen pusztán csak az ötletbörze szintjén felvetődik, fogadni mernék, hogy tűzön-vizen keresztül is viszik. Ladányi Tóth Lajos jegyzete


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!