Magyarország

2011.12.15. 17:12

A Jobbik felemásnak tartja a devizahiteles mentőcsomagot

Budapest, 2011. december 15., csütörtök (MTI) - A Jobbik felemásnak tartja a kormány és a bankszövetség által bejelentett devizahitelesek érintő intézkedéseket, szerintük ugyanis a bankszektor látványos vállalásaival szemben a valóságban az adófizetői terhek növekedésére kell számítani.

Budapest, 2011. december 15., csütörtök (MTI) - A Jobbik felemásnak tartja a kormány és a bankszövetség által bejelentett devizahitelesek érintő intézkedéseket, szerintük ugyanis a bankszektor látványos vállalásaival szemben a valóságban az adófizetői terhek növekedésére kell számítani.Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: szép dolog, hogy a bankok 600 milliárd forintos, az állam pedig 300 milliárd forintos részt vállal a devizahitelesek problémáinak rendezéséből, azonban az igazsághoz szerinte az is hozzátartozik, hogy a kormány elengedi a 130 milliárd forintos bankadó felét, emellett a pénzintézeteknek lehetővé teszi a végtörlesztésből eredő veszteségek jelentős részének leírását.

"Nem történik tehát egyéb, minthogy az adófizetők fogják megfizetni azt, amit a bankok nem hajlandóak, a kormány pedig nem tud kikényszeríteni" - fogalmazott Volner János.

A jobbikos politikus emlékeztetett: pártja régóta azt szeretné, hogy a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon lehessen forintra váltani a devizahiteleket, ugyanis szerintük a bankok hatalmas nyereséget könyveltek el az árfolyamváltozásokból azáltal, hogy bizonyíthatóan nem vettek igénybe svájci frankot a svájcifrank-hitelek magyarországi folyósításához.

Volner János szerint a bankokat emellett azért is felelősség terheli, mert az ügyfeleket "szándékosan beleugrasztották" a devizahitelekbe a magasabb jutalékok reményében.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány devizahiteleseket érintő, másfél éves tétlensége a Jobbik nyomására ért véget azt követően, hogy egy országos aláírásgyűjtő kampány elindítását jelentették be az adósok megsegítése érdekében.

A kormány és a bankszövetség közötti megállapodást csütörtökön írták alá Budapesten. Ez alapján a fizetési nehézségekkel küzdő, késedelmesen fizetőknek forintra váltják a devizatartozást és 25 százalékát el is engedik, a végtörlesztés miatti veszteség 30 százalékát a bankok leírhatják a bankadóból, a rögzített árfolyamon törlesztőknek pedig a gyűjtőszámlán halmozódó összegből csak a tőkét kell megfizetniük, a kamatot az állam és a bank fizeti.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!