Magyarország

2011.12.11. 11:46

OS - Nemmegszorításra nemfizetés

Budapest, 2011. december 11., vasárnap (OS) - Visszaköszönnek a régi szép későkádári idők, amikor mindent a jóságos és gondoskodó állam mindent megoldott és a tanácsnak semmi dolga nem volt.

Budapest, 2011. december 11., vasárnap (OS) - Visszaköszönnek a régi szép későkádári idők, amikor mindent a jóságos és gondoskodó állam mindent megoldott és a tanácsnak semmi dolga nem volt. Most ugyan a tanácsokat önkormányzatoknak hívják, de minden ugyanaz, hiszen egyre több önkormányzat gondolja úgy, hogy egy huncut garast sem fizet a közműszolgáltatásokért, mert majd az állam úgyis megoldja a gondjait. Ezt semmirekellő szellemiséget erősíti a fideszes polgármesterekben Lázár János Fidesz frakcióvezető javaslata, miszerint az intézményekben ne lehessen kikapcsolni a közműszolgáltatást akkor sem, ha nagy tartozás halmozódott fel. Ugye, milyen férfias, felelős hozzáállást szül ez a megoldás? Nos, ilyen felelős férfiak ezek a fideszesek.

Ide vezetett Orbán Viktor szellemisége és tévképzete, miszerint a hatalom centralizálásával működőképesebb országot épít. Pedig lehetett előtte ellenpélda, hiszen még pont ő harcolt az 1980-as évek végén egy ilyen államirányítási forma ellen. Sajnos a miniszterelnök az 1989 óta eltelt idő alatt eljutott odáig, hogy ami ellen harcolt és elrettentő példaként állított a nemzet elé, azt most újra megvalósítja. Talán rájött, hogy csak így képes a hatalmát ideig óráig megőrizni? A baj ezzel csak az, hogy eközben Magyarország ismét megfertőződik a felelőtlenség, a terhek másra hárításának szellemiségével, az ingyen élet ígéretével, amit majd az állam biztosít. Ez a szellemiség mutatkozott meg az elmúlt években a fideszes önkormányzatok gazdálkodásában is, amikor a polgármester urak nyakló nélkül vettek fel hiteleket, mert majd az állam átvállalja a terheket, hiszen nem tehet mást. Legalább ezzel is erodálják a kormányt – ami akkor szocialista vezetésű volt. Sajnos a szellemiségük tovább él és most például Esztergom mutatja meg legjobban, hová vezet ez a gondolkodásmód: fűtetlen iskolák, kivilágítatlan utcák, működésképtelen város, egymásra mutogató fideszes városvezetés, az állam védelmében bízó semmittevők hada. Az MSZP elutasítja az önkormányzatok szellemi- és anyagi kiüresítését, gazdasági megbénítását, közösségek önállóságának megszűntetését. Magyarországnak önmagáról gondoskodni képes közösségekre van szüksége. Felháborító, hogy Orbán Viktor nem kezeli felelős emberekként az önkormányzatokat, holott a zöm tisztességgel végezte feladatát, amit a legkevesebb adóssággal is példásan működő szocialista önkormányzatok példája is jól mutatja. Inkább ők legyenek a példa és nem a Lázár féle fideszes gondolkodásmód. Lukács Zoltán Mszp frakcióvezető-helyettese Országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP-Országos Központ

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!