Magyarország

2012.03.07. 14:34

EB-döntés – LMP: lehetett számítani a lépésre

Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) – Az LMP szerint előre lehetett számítani az Európai Bizottság (EB) szerdai döntésére – mondta a párt budapesti sajtótájékoztatóján Heltai László.

Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) – Az LMP szerint előre lehetett számítani az Európai Bizottság (EB) szerdai döntésére – mondta a párt budapesti sajtótájékoztatóján Heltai László.

    A szóvivő úgy fogalmazott, a döntésre azért is lehetett számítani, mert a bírói korhatár, illetve az adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében hozott hazai jogszabályok nemcsak az európai joggal ütköznek, de "az ország érdekével is ellentétesek".

    Szavai szerint a törvények azért nem szolgálják az ország érdekeit, mert "nem Brüsszelnek fáj", ha a bírákat 62 éves korukban nyugdíjba küldik, hanem a magyar embereknek. Így ugyanis nem lesz elegendő bíró, aki az ügyeket vigye és ez lelassítja az ügyintézést.

    Hozzátette: az sem az uniónak, hanem a Magyarországon élőknek rossz, ha nincs egy olyan független ombudsmani hivatal, amelyhez bárki fordulhat, ha visszaélnek a személyes adataival. Kijelentette azt is, hogy a független biztos lenne az, aki kikényszeríthetné az állami vállalatokból, hogy nyilvánosságra hozzák a közérdekű adatokat.

    Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank ügyében sikerült kompromisszumra jutni és az LMP szerint ezt kellett volna tenni a más két ügyben is.

    A szóvivő egy másik kérdésre azt felelte, nem tudja, hogy megszületik-e a megállapodás az IMF-fel, mert úgy tűnik, hogy a kabinet nem teljesen elkötelezett abban, hogy végigvigye az ügyet és a halogatásra játszik.

    Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól – jelentették be az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének szerdai sajtótájékoztatóján. Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelynek során úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt a következő eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek. Szintén további információkat kérnek az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében, amely témában az előző alkalommal sem indították meg a kötelezettségszegési eljárást, csupán tisztázó információkra vonatkozó igényüket jelentették be.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!