Magyarország

2012.06.12. 13:05

Kiállítják Pécsen a megtalált Csontváry-festményt

Pécs, 2012. június 12., kedd (MTI) - Kiállítják Pécsen Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerült festményét.

Pécs, 2012. június 12., kedd (MTI) - Kiállítják Pécsen Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerült festményét.

Sárkány József művészettörténész, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Művészettörténeti Osztályának vezetője kedden az MTI-nek elmondta: a képet pénteken zártkörű ünnepség keretében helyezik el a Csontváry Múzeumban, ahol szombattól szeptember végéig a nagyközönség is megcsodálhatja.

A művészettörténész emlékeztetett arra, hogy az 1902 körül készült különleges alkotás 2006-ban a hazai árverések történetében rekordáron, 230 millió forintért kelt el. A képet még sohasem állították ki, az aukcióig sem a szakma, sem a közönség nem láthatta teljes egészében, reprodukálva is csak egy részlete volt Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

A művész átmeneti korszakának főműveként számon tartott, értékét tekintve 288 millió forintra becsült festményt több műalkotással együtt idén márciusban ellopták egy budapesti lakásból. A tárgyak előkerültek, a Szerelmesek találkozását az egyik tolvaj apósának fővárosi otthonában, egy szekrény mögött befalazva találták meg.

Sárkány József elmondta: személyesen vette fel a kapcsolatot a kép tulajdonosával, aki hajlandó volt kölcsönadni a festményt azért, hogy azt egy ideig a nagyközönség is láthassa. Pénzt nem kért, a múzeumnak mindössze a szállítási és a biztosítás díjat kell kifizetnie a kiállítás idejére.

Az osztályvezető megjegyezte, a kép kölcsönkérésének gondolata annak okán vetődött fel, hogy a Csontváry mintegy száz alkotásból álló életművéből negyvenkettőt őrző múzeum Pécsen van, egy mű értéke pedig abban a közegben mérhető fel igazán, ahova tartozik. A magántulajdonban lévő Csontváry-kép kiállítása emellett segít az alkotó életművének megismerésében, megértésében.

Sárkány József reményét fejezte ki, hogy a Szerelmesek találkozása iránt Magyarországról és külföldről is nagy érdeklődés mutatkozik majd, és tovább nő az elmúlt húsz évben több mint egymillió látogatót fogadó Csontváry Múzeum népszerűsége.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik