Magyarország

2012.06.11. 14:21

Martonyi: Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatoknak

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Martonyi János külügyminiszter közlése szerint a külpolitikai globális nyitás jegyében Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatoknak, ezért is jelentős esemény Sri Lanka külügyminiszterének hétfői budapesti látogatása.

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Martonyi János külügyminiszter közlése szerint a külpolitikai globális nyitás jegyében Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiai kapcsolatoknak, ezért is jelentős esemény Sri Lanka külügyminiszterének hétfői budapesti látogatása.

A tárcavezető hétfőn fogadta Gamini Lakshman Peirist, Sri Lanka külügyminiszterét. Kétoldalú megbeszélésüket követően közösen tartott sajtótájékoztatójukon Martonyi János kiemelte: Magyarország nagyra értékeli a dél-ázsiai országban a közelmúltban végbe ment politikai, gazdasági és társadalmi fejlődést, továbbá az előrelépést az emberi jogok tiszteletben tartásában, aminek továbbvitelére bátorítják Sri Lankát.

Emlékeztetett, Sri Lanka az elmúlt évtizedekben súlyos problémákkal küzdött, az országban folyt polgárháború komoly veszteségekkel járt. Mára azonban politikai stabilitást teremtettek, fejlődésük gyors, látványos, gazdasági növekedésük évente 7-9 százalék - mutatott rá.

Gamini Lakshman Peiris azt mondta, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Sri Lanka hozzájárulhat ahhoz, hogy rajta keresztül Magyarország más dél-ázsiai országokkal is szorosabbra fűzhesse kapcsolatait.

Felidézte, 2009-ben kereskedelmi miniszterként járt legutóbb Magyarországon, és azóta sok minden történt országában. Hosszú évek után béke és stabilitás uralkodik Sri Lankán, ami szilárd alapot jelent az együttműködés kiépítéséhez is Magyarországgal - fogalmazott.

Martonyi János a kétoldalú kapcsolatokat illetően hangsúlyozta, rendkívül sok a kihasználatlan lehetőség a kereskedelem, a gazdaság, az oktatás, a kultúra, az egészségügy és az energetika területén.

Gamini Lakshman Peiris a kétoldalú megbeszélések témái között említette még a turizmust, a légi közlekedési kapcsolatokat, a vízgazdálkodást, a kulturális kapcsolatokat és a felsőoktatási együttműködési lehetőségeket is. A miniszter egyúttal meghívta Martonyi Jánost, hogy látogasson el Sri Lankára, hogy tovább erősíthessék a két országot összekötő kapcsolatokat.

Kérdésre válaszolva közölte, össze kell hozniuk a két ország üzletembereit, és országából többen érdeklődnek a magyarországi lehetőségek iránt, például egy hagyományos módszereket alkalmazó orvosi központ megnyitását is tervezik.

Martonyi János megjegyezte: a Sri Lankára irányuló magyar kivitel tavaly mintegy 55 százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy van előrelépés a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésében. A tárcák feladata az ehhez szükséges politikai és jogi keret megteremtése - fűzte hozzá.

A két miniszter a sajtótájékoztató előtt aláírta a tárcák közötti konzultációs együttműködési megállapodást. A dokumentumról Martonyi János azt mondta, politikai lendületet adhat a bilaterális kapcsolatok átfogó fejlesztésének. Gamini Lakshman Peiris pedig úgy vélekedett, a megállapodás kiváló kiindulópont az együttműködés intenzívebbé tételéhez.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!