Magyarország

2012.07.20. 12:41

Sukoró-ügy - DK: Polt mondjon le, Schiffer kérjen bocsánatot!

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) Polt Péter legfőbb ügyészt lemondásra, Schiffer András LMP-s politikust pedig bocsánatkérésre szólítja fel azzal kapcsolatban, hogy a Sukoró-ügyben az ügyészség megszüntette a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő, a DK elnöke ellen.

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) Polt Péter legfőbb ügyészt lemondásra, Schiffer András LMP-s politikust pedig bocsánatkérésre szólítja fel azzal kapcsolatban, hogy a Sukoró-ügyben az ügyészség megszüntette a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő, a DK elnöke ellen.Varju László országgyűlési képviselő, a DK politikusa pénteki sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére úgy vélte: a történteknek nem lehet más következménye, minthogy Polt Péternek, "szakmailag és politikailag bukott emberként, távoznia kell mind a helyéről, mind a közéletből". Szerinte ugyanis a legfőbb ügyész a parlament és a magyar nép által ráruházott felelősséget és eszközöket arra használta fel, hogy kriminalizálja a politikai közéletet és másokat besározzon.

A képviselő arra szólította fel az ügyészséget, hogy a többi érintett esetében is fejezze be ezt a "politikai eljárást" és ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában zárja le az ügyet.

A DK politikusa Schiffer András LMP-s képviselőt - aki a feljelentést tette a volt miniszterelnök ellen - arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot Gyurcsány Ferenctől.     Keresztes Imre főügyész pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben, ugyanakkor öt ember ellen vádat emeltek.

Keresztes Imre közleménye szerint bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor az újabb tanúkihallgatások és a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem. A közlemény felidézte, hogy a volt miniszterelnök ellen Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt. Gyurcsány Ferencet tavaly októberben gyanúsítottként hallgatták ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!