Magyarország

2012.08.30. 14:55

Mégsem zárja be egyik kollégiumát a Pécsi Tudományegyetem

Pécs, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Mégsem zárja be a Damjanich Kollégiumot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptembertől, mert nő a hallgatói igény a férőhelyek iránt.

Pécs, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Mégsem zárja be a Damjanich Kollégiumot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptembertől, mert nő a hallgatói igény a férőhelyek iránt.

A PTE az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében utalt rá: a szenátus júniusban döntött az épület bezárásáról azért, hogy javuljon az egyetem további hat ilyen intézményének kihasználtsága, jobb körülmények között helyezhessék el a diákokat, és ne kelljen emelni a szállásért fizetendő díjakat.

Pintér Mihály, az egyetemi hallgatói önkormányzat alelnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a lépést a diákok létszámának demográfiai okokra visszavezethető fokozatos csökkenése mellett a hallgatói összetételben bekövetkezett változások is indokolták. Rámutatott, hogy míg korábban az ország távoli vidékeiről is sok fiatal jött Pécsre tanulni, ma a nagy részük a Dél-Dunántúlról érkezik, és többségük nem igényel kollégiumi ellátást.

A Damjanich Kollégiumot végül mégsem zárják be, mert a következő tanévre az előzőhöz képest mintegy 15 százalékkal, azaz 500-600-zal többen jelentkeztek az egyetem kollégiumaiba.

A PTE-n tavaly októberre fejeződött be az a 10 milliárd forintos rekonstrukciós program, amely az egyetem hét kollégiuma közül négynek a felújítását és a rektori hivatalnak a Szántó útról a 48-as téren álló Szent Mór Kollégiumba költözését, illetve az ottani épület átalakítását foglalta magában.

Az egyetem a pécsi kollégiumaiban a nappali tagozatos hallgatói mintegy harmadának, 3600 diáknak biztosít férőhelyet, és ez nagyjából megegyezik az igénylők számával. A kollégisták közül 2600-an olyan korszerű, 2-3 személyes szobát kaphatnak, amelyben minikonyha, vizesblokk, modern bútorok találhatók, és mindenkinek külön internetcsatlakozási lehetősége van. Az ellátás díja személyenként 18 ezer forint havonta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!