Magyarország

2012.08.30. 17:16

Mikó-ügy - Borbély: a román média sem hallgathat

Marosvásárhely, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - A román médiához intézett felhívást csütörtökön Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, arra kérve az újságírókat, ne hallgassák el a Mikó-ügyet és a Sepsiszentgyörgyre meghirdetetett szombati demonstrációt.

Marosvásárhely, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - A román médiához intézett felhívást csütörtökön Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, arra kérve az újságírókat, ne hallgassák el a Mikó-ügyet és a Sepsiszentgyörgyre meghirdetetett szombati demonstrációt.

A buzaui bíróság június 29-én első fokon megállapította, hogy a restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza a Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mivel az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott kár címén 1,13 millió lej (76 millió forint) kifizetésére kötelezte. Az érintettek fellebbeztek a döntés ellen.

Az RMDSZ alelnöke marosvásárhelyi sajtóértekezletén felhívta a román újságírók figyelmét: nem csak magyar ügy az, ha egy egyházi ingatlant törvényesen visszaszolgáltató bizottság tagjait börtönbüntetésre ítélik, és az ingatlant visszaállamosítják.

Borbély rámutatott: a polgári bíróság is kimondta, hogy a visszaszolgáltatás jogszerű volt, a büntetőbíróság mégis börtönre ítélte a bizottság tagjait.

Borbély szerint a jogállamiság intézményét kérdőjelezte meg ez a döntés, amely ellen mindenkinek fel kell emelnie a szavát.

"Ez a precedens azt jelentheti, hogy holnap-holnapután - és nemcsak magyar egyházi ingatlan esetében, hanem lehet ez akár ortodox, akár görög-katolikus egyház tulajdona - bármikor börtönbe csukhatnak embereket egy részrehajló és igazságtalan ítélet nyomán. És ami ugyanilyen fontos: az a visszaszolgáltatási folyamat, amelyet az RMDSZ kezdeményezett más pártokkal együtt - és több mint ezer ingatlant sikerült visszaszolgáltatni - leáll" - mutatott rá Borbély.

Hozzátette: a precedens azért is veszélyes, mert ha senki sem meri majd folytatni az államosított ingatlanok visszaszolgáltatását, ha bebizonyosodik, hogy börtön jár érte.

Megjegyezte: azok, akik lépten-nyomon megkérdőjelezik, hogy mit tesz az RMDSZ a magyarságért, most láthatják, hogy tisztségviselőik a szabadságukat kockáztatták, amikor döntéseket hoztak.

Borbély közölte, hogy a sepsiszentgyörgyi demonstrációt az RMDSZ kezdeményezte az egyházakkal együtt, és azon az egyházak képviselőin kívül csak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő mond beszédet.

Az RMDSZ tisztségviselője szerint a szombati sepsiszentgyörgyi demonstrációval nem ér véget a tiltakozás, hanem az október ötödikei fellebbezési tárgyalásig folytatódni fog.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!