Magyarország

2012.08.28. 16:41

Ökumenikus imádságot tartanak a sepsiszentgyörgyi kollégiumért

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Ökumenikus imádságot tartanak szombaton a szegedi dómban a református sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért, ezzel csatlakoznak az intézmény visszaállamosítása elleni tiltakozáshoz - közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Ökumenikus imádságot tartanak szombaton a szegedi dómban a református sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért, ezzel csatlakoznak az intézmény visszaállamosítása elleni tiltakozáshoz - közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata kedden az MTI-vel.Mint írták, az ökumenikus szertartáson, amelyet a sepsiszentgyörgyi tüntetés napjára szerveztek, részt vesz Kiss-Rigó László katolikus, Bölcskei Gusztáv református és Fabiny Tamás evangélikus püspök.

A református kommunikációs szolgálat emlékeztetett arra: a második világháború után államosított intézmény épületegyüttesét 2002-ben kapták vissza a reformátusok, "de a visszaszolgáltatással nem mindenki volt elégedett". Hosszú pereskedés után az idén a bíróság visszavette a kollégiumot az egyháztól állami tulajdonba, s az egykor eljáró bizottság két magyar tagját letöltendő, a harmadik, román tagot felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte - tették hozzá.

Utaltak arra: a történtek ellen Romániában és külföldön is tiltakoztak, az erdélyi magyar történelmi egyházak közös nyilatkozatot adtak ki. Az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlésének és a Romániai Református Egyház zsinatának állásfoglalása szerint az ingatlant a református egyháztól vették el, így a törvény alapján az egyházat illeti.

Szerintük a bizottság tagjait hamis vádak alapján ítélték el, és attól is tartanak, hogy a román kormány a régóta húzódó visszaszolgáltatási folyamatot akarja megszakítani, mert "a kollégium ügyében született döntés veszélyes precedenst teremthet".

"Tudatában kell lennünk annak, hogy milyen sok következménye lehet ennek a visszaállamosításnak. Az egyház kötelessége kiállni ebben a kérdésben, arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzánk az igazság napján" - mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese a közlemény szerint.

A Magyar Népfőiskolai Collegium elnöksége és a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának elnöksége hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében felszólította az illetékes román hatóságokat, hogy semmisítsék meg a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott bírósági határozatot.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgáló intézkedésnek nevezte az egyháznak korábban kormányrendelettel, jogszerűen visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi kollégium újraállamosítását elrendelő ítéletet.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!