Magyarország

2012.09.26. 15:04

OGY-választás - Szili: társadalmi feszültséget kelthet a kormánypártok javaslata

Budapest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Szili Katalin szerint a választási eljárás kormánypártok által javasolt átalakítása a választójog szűkítését eredményezi, ezért már most társadalmi feszültséget kelthet.

Budapest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Szili Katalin szerint a választási eljárás kormánypártok által javasolt átalakítása a választójog szűkítését eredményezi, ezért már most társadalmi feszültséget kelthet.

A volt házelnök, jelenleg független parlamenti képviselő, a Szociális Unió elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében helyes lépésnek nevezi a határon túl élők szavazati jogának biztosítását és az ajánló szelvények rendszerének eltörlését, amit - írta - korábban elsők között kezdeményeztek. Ugyanakkor aláhúzza, ezek nem feledtethetik a javaslat negatívumait, így például azt, hogy az aláírásos jelöléssel kizárólag a választásra regisztrálók élhetnek a választás előtti harmincadik és negyvenötödik nap között.

Kiemeli, a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok esetében az előzetes választási feliratkozás értelmetlen visszalépés a rendelkezésre álló nyilvántartáshoz képest, sőt az ellentétes a nemzetközi szokásjoggal is. A választójog csorbításának tartjuk, hogy a választási feliratkozás a választás napja előtt 15 nappal lezárul - fűzte hozzá, megjegyezve: a választhatóság minden logikus magyarázat nélkül lett az előzetes regisztrációhoz kötve.

Szili Katalin arra is felhívja a figyelmet, hogy a levélben történő szavazás a törvényjavaslatban foglalt formában visszaélésekre alkalmas, ugyanis hiányoznak a manipuláció lehetőségét kizáró garanciális szabályok.

A Szociális Unió azzal sem ért egyet, hogy 9 évre "bebetonozzák" a Nemzeti Választási Bizottság tagjait és a Nemzeti Választási Központ elnökét, anélkül, hogy a jogszabály bármilyen paritásos megoldást tartalmazna az ellenzék képviseletére. Szili Katalin emellett megjegyzi, a választási eljárásról szóló törvénynek rendelkeznie kellene arról is, hogy ezekben a szervezetekben a határon túli magyarok is rendelkezzenek állandó képviselővel.

A volt házelnök mindezek alapján úgy gondolja, egy ilyen választási eljárási szabályok alapján lebonyolított választás eredményét a vesztes bármikor megkérdőjelezheti, ráadásul "hazánk megtépázott nemzetközi megítélését sem javítja".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!