Magyarország

2012.10.27. 17:46

Átadták az idei Fehér Rózsa-díjat

Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) - A Magyar Versmondók Egyesülete, Merics Imre műgyűjtő és Nagy Bálint Ybl-díjas építész nyerte el az idén a Kultúraközvetítők Társaságának Fehér Rózsa-díját.

Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) - A Magyar Versmondók Egyesülete, Merics Imre műgyűjtő és Nagy Bálint Ybl-díjas építész nyerte el az idén a Kultúraközvetítők Társaságának Fehér Rózsa-díját.A három díjazott kimagasló kultúraközvetítői munkássága és magas szakmai felkészültsége elismeréseként kapta meg a Fehér Rózsa-díjat, amelyet a Kultúraközvetítők Társasága 1992-ben alapított. Minden évben titkos szavazással döntenek a társaság tagjai arról, kinek vagy mely szervezetnek ítélik oda a szakmai elismerést, amellyel a díjazottak a társaság tiszteletbeli tagságát is elnyerik - közölte a Magyar Versmondók Egyesülete szombaton az MTI-vel.

Az idén 20 éves Magyar Versmondók Egyesületének alapító elnöke, Kiss László az elismerést megköszönve elmondta: az elmúlt években több mint 30 ezer költészetkedvelő és versmondó fordult meg a szervezet soraiban, majdnem száz színművészt, rendezőt, előadóművészt, kommunikációs szakembert és pedagógust indítottak el a pályán.

Lutter Imre ügyvezető elnök arról beszélt, hogy az egyesület a szakmai műhelymunkák és a versenyek szervezése mellett számos nagy rendezvényen is részt vett. Példaként említette a költészet napi programsorozatot, amelyre legutóbb nagyjából hatszáz vendég volt kíváncsi és a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivált, amelynek négyezer látogatója volt.

Merics Imre műgyűjtő kortárs művészeti kollekcióját az 1970-es évek közepétől alapozta meg Berki Viola és Kátai Mihály műveivel, de megtalálhatók a kollekcióban mások mellett Korniss Dezső, Gyarmathy Tihamér, Martyn Ferenc, Ilona Keserü Ilona, Nádler István és Somogyi Győző festményei.

Nagy Bálint Ybl-díjas építész nevéhez fűződik többek között a pilisvörösvári Sportcentrum tervezése, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum átalakítása és bővítése, valamint a budapesti Hunyadi tér összes épületének homlokzati rekonstrukciója.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!