Magyarország

2012.10.27. 17:03

India ihlette magyar festmények kiállításon

Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) - Indiai sugallat címmel kilenc magyar festőművész 21 Goán készített képét mutatják be hétfőtől a budapesti Indiai Kulturális Központban.

Budapest, 2012. október 27., szombat (MTI) - Indiai sugallat címmel kilenc magyar festőművész 21 Goán készített képét mutatják be hétfőtől a budapesti Indiai Kulturális Központban.Szabó Krisztina, az intézet munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a magyar művészek márciusban alkotótáborban vettek rész India legkisebb államában, az Indiai-óceán délnyugati partjai mentén elterülő Goán. A festők először jártak Indiában és ez az élmény itthon további képek megalkotására sarkallta őket.

A táborban részt vevőművészek: Bráda Tibor, Szakács Imre, aki a tárlat társkurátora és a Szentendrei Művésztelep vezetője, Deák Ilona, Csűrös Orsolya, Buhály József, Forster Jakab, Gaál András, Kiss Zoltán László, Verebes György és Kiszely Mária, aki szintén társkurátor. A művészek többsége Szentendréhez kötődik.

A festőművészek Goán készült munkáit először még tavasszal a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban mutatták be kiállításon - közölte Szabó Krisztina, hozzátéve, hogy a budapesti tárlatot 2013. január 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Indiai Kulturális Intézetben.

Goa India üdülőparadicsoma monszunerdőkkel, örökzöld növényzettel, hosszú óceánparttal, egyben a kontinensnyi ország egyetlen olyan állama, ahol a keresztények vannak többségben. 1510-től 400 évig portugál gyarmat volt, és a lakosság áttért a keresztény hitre. Panadzsiban, a fővárosban jellegzetes látnivalók a portugál gyarmati építészet emlékei, Ó-Goán, az óvárosban álló Jézus születése bazilika az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ebben az indiai államban az írástudatlanság elenyésző, 1985-től Goán állami egyetem működik, de van műszaki főiskolája és két magánegyeteme is.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!