Magyarország

2012.10.04. 16:47

Kibertér-konferencia - A kockázatokra figyelmeztettek a felszólalók

Budapest, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - A világháló veszélyeire hívták fel a figyelmet a budapesti kibertér-konferencián felszólaló politikusok és szakértők, egyúttal a biztonságos, megbízhatóan használható kibertér megteremtését sürgették.

Budapest, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - A világháló veszélyeire hívták fel a figyelmet a budapesti kibertér-konferencián felszólaló politikusok és szakértők, egyúttal a biztonságos, megbízhatóan használható kibertér megteremtését sürgették.

A nemzetközi konferencián - amelyen az internet biztonságáról, a számítógépes bűnözésről is tanácskoznak - Krista Kiuru finn kommunikációs miniszter azt mondta, az információs technológiák nagymértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, használatuk a mindennapi életben is fontos, ezért kell megvédeni a kiberteret a fenyegetésektől. Gondoskodni kell arról, hogy a felhasználók, vagyis az emberek és a cégek bízhassanak abban, biztonságosan használhatják az internetet - hangoztatta.

Finnországban igyekeznek minél több embernek biztosítani a hozzáférést a világhálóhoz, és arra törekednek, hogy a szélessávú internetet az ország elzártabb részein is elérhetővé tegyék. Jelenleg a nemzeti kiberbiztonsági stratégián dolgoznak - tette hozzá.

Michal Boni lengyel közigazgatásért és digitalizációért felelős miniszter kiemelte, az internet megváltoztatta a világot, de az ezzel kapcsolatos fenyegetések az országok fejlődésére is veszélyt jelentenek. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kibertér védelme miatt nem korlátozhatják az emberek jogait.

Úgy látja, fontos lenne hasznos információkkal ellátni az embereket a kibertér veszélyeiről és arról, hogyan védekezhetnek ellenük.

Cheri McGuire, a Symantec információs adatvédelmi vállalat globális ügyekért és kiberbiztonságért felelős alelnöke arról beszélt, a kiberbűnözés rendkívüli mértékben nő, tavaly 556 millióan estek áldozatul számítógépes támadásoknak, ami naponta 1,5 millió embert, másodpercenként 18 felhasználót jelent.

A támadók általában személyes adatokhoz akarnak jogtalanul hozzájutni, értékes információt akarnak megszerezni anyagi haszonszerzés céljából - mutatott rá, hozzátéve, a támadások célpontjai leggyakrabban kormányzati és közigazgatási szervek. Az államnak és a magánszektornak össze kell fognia és vezető szerepet kell vállalnia a kibertér védelmében, hogy kivédjék a támadásokat.

Wolfgang Kleinwächter, a dániai Aarhus Egyetem média- és információtudományos tanszékének professzora kiemelte, fontos az emberi jogok védelme a kibertérben. Emlékeztetett, 1948-ban az ENSZ tagállamai az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában kötelezték el magukat az emberi jogok védelme mellett.

Azt mondta: kibertérrel kapcsolatban a politikusok gyakran elvekről beszélnek, amelyeket be kell tartani az emberi jogok védelmében, példaként említve William Hague brit külügyminisztert, aki a konferencián korábban tartott beszédében hangsúlyozta, nem új szerződésre van szükség, hanem bizonyos alapelvekben kell egyetérteniük az államoknak.

Ezzel a megközelítéssel azonban véleménye szerint az a baj, hogy mindenki csak elvek figyelembevételét sürgeti, sokszor nem is ugyanazokat az elveket emlegetik, és ez egyáltalán nem hatékony módszer az emberi jogok védelmére. Meglátása szerint az emberi jogok nyilatkozatához hasonlóan egy dokumentumot kellene kidolgozni, amelyhez a magánszektor és a civilek tanácsait is felhasználják.

A konferencia mottója: bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért. A rendezvény célja a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának segítése, az ehhez szükséges fejlesztések lehetőségeinek vizsgálata a kormányzati és a magánszektor szoros együttműködésében, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenységével.

A tanácskozás idején innovációs kiállításon mutatkoznak be induló innovatív vállalkozások, amelyek a konferencián részt vevő magyar és nemzetközi IT-szakértőkkel, szakpolitikusokkal és befektetőkkel ismertethetik meg munkájukat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!