Magyarország

2012.10.12. 16:58

Közép-Európa egyik legkorszerűbb virológiai laboratóriuma működik a pécsi egyetem új kutatóközpontjában

Pécs, 2012. október 12., péntek (MTI) - Bemutatták pénteken Közép-Európa egyik legkorszerűbb virológiai laboratóriumát, amely a közelmúltban kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új természettudományi kutatóközpontjában.

Pécs, 2012. október 12., péntek (MTI) - Bemutatták pénteken Közép-Európa egyik legkorszerűbb virológiai laboratóriumát, amely a közelmúltban kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új természettudományi kutatóközpontjában.A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a mintegy 150 millió forintból kialakított, különleges biztonsági berendezésekkel és egyedülálló műszerparkkal felszerelt helyiség a Magyarországon előforduló magas fertőzőképességű kórokozók mellett alkalmas a behurcolt egzotikus vírusok kimutatására és vizsgálatára.

A laboratóriumban dolgozó kutatócsoport tagjai a PTE Biológiai Intézetének munkatársai. Fő kutatási témájuk az állatokról emberre terjedő vírusok okozta megbetegedések, az úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ilyenek a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a nyugat-nílusi láz, vagy a kevésbé ismert, de igen súlyos fertőzéseket okozó hantavírusok.

Az egyetem utalt arra, hogy a környezeti tényezők és az emberi élettér megváltozásával az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek. A pécsi kutatók a laboratóriumnak is köszönhetően azonban képesek az ismert és az új kórokozók kimutatására, gyakoriságuk felmérésére, genetikai állományuk részletes jellemzésére, a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerésére is. A gyakorló orvosakkal való folyamatos kapcsolattartás révén pedig lehetőség nyílik a vírusfertőzések klinikai jellemezőinek megfigyelésére.

Jakab Ferenc egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a laboratórium működése az ott alkalmazott különleges biztonsági rendszer okán veszélytelen a külvilágra. Példaként említette, hogy a légtechnikai berendezések a ki- és a bemenő levegőből még a baktériumokat is kiszűrik, a helyiségben használt vizet pedig hőkezelésnek vetik alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!