Magyarország

2012.12.26. 10:51

Gyöngyösi felszólalása - A Rágalmazás Elleni Liga üdvözli a magyar parlamenti reakciót

New York/Budapest, 2012. december 26., szerda (MTI) - A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) elnevezésű amerikai zsidó szervezet nyilatkozatban üdvözölte, hogy a magyar parlament olyan törvénymódosító indítványról tárgyal, amelynek értelmében új jogkörök életbe léptetésével büntetéssel sújthatnák azokat a képviselőket, akik kirívóan sértő, illetve gyűlöletet keltő kifejezéseket használnak.

New York/Budapest, 2012. december 26., szerda (MTI) - A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) elnevezésű amerikai zsidó szervezet nyilatkozatban üdvözölte, hogy a magyar parlament olyan törvénymódosító indítványról tárgyal, amelynek értelmében új jogkörök életbe léptetésével büntetéssel sújthatnák azokat a képviselőket, akik kirívóan sértő, illetve gyűlöletet keltő kifejezéseket használnak.A New York-i keltezéssel, az ADL országos igazgatója, Abraham H. Foxman nevében helyi idő szerint kedden, a European Jewish Press (EJP) honlapján közzétett állásfoglalás ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője az Országgyűlésben november végén azon zsidó származású képviselők, illetve kormánytagok felmérését sürgette, akik - mint hangoztatta - nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Az állásfoglalás emlékeztetett arra is, hogy a jobbikos képviselő kijelentéseit elítélte Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter államtitkár is.

Nyilatkozatában Abraham H. Foxman elismerte, hogy a gyűlöletbeszédet, illetve a törvényes politikai nyilatkozatot elválasztó vonal nem húzható meg mindig egyértelműen. Egyúttal bizakodásának adott hangot, hogy az új jogköröket nem használják ki az ellenzéki politikai nézetek büntetésére. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: amennyiben az új törvény hatékony eszköz lesz, az összes olyan gyűlöletkeltő nyilatkozatot szankcionálni kell, amelynek célpontját a faji, vallási, etnikai, illetve nemzeti csoporthoz, vagy a lakosság más, az emberi személyiség lényegi vonásain alapuló csoportjaihoz való tartozás jelenti.

"A házelnök új jogköreinek értéke természetesen attól függ, hogy a szóban forgó jogkörökkel milyen módon élnek majd" - fogalmazott az ADL igazgatója.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában a testület kormánypárti és MSZP-s tagjai támogatásukról december elején biztosították azt a fideszes módosító javaslatot, amelynek értelmében az Országgyűlés elnöke, továbbá az ülést vezető elnökök új jogkörökkel felruházva az ülésről történő kizárással, illetve pénzbírsággal sújthatnák a kirívóan sértő kifejezéseket használó képviselőket.

A nyilatkozat utalt arra: az amerikai zsidó szervezet egy idén végzett felmérése arról tanúskodott, hogy az antiszemita megnyilvánulások továbbra is aggasztóan magas szintet érnek el tíz európai országban, köztük Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!