Magyarország

2013.01.08. 18:28

A Magyar Hírlap elnézést kér Bayer Zsolt írása miatt

Budapest, 2013. január 8., kedd (MTI) - A Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője szerint Bayer Zsoltnak a lap szombati számában megjelent, a szigethalmi késeléshez kapcsolódó - azóta nem csak ellenzéki, hanem kormánypárti politikusok által is bírált írása - nem a lap véleményét tükrözi. Széles Gábor és Stefka István a lap internetes oldalán kedden megjelent nyilatkozatában azt írta, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata.

Budapest, 2013. január 8., kedd (MTI) - A Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője szerint Bayer Zsoltnak a lap szombati számában megjelent, a szigethalmi késeléshez kapcsolódó - azóta nem csak ellenzéki, hanem kormánypárti politikusok által is bírált írása - nem a lap véleményét tükrözi. Széles Gábor és Stefka István a lap internetes oldalán kedden megjelent nyilatkozatában azt írta, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata.A nyilatkozatban leszögezik, hogy Bayer Zsolt a saját véleményét írta meg, amely nem tükrözi a lap véleményét, és megjegyezték, hogy bár a szerző szavait tudatosan, rosszindulatúan félremagyarázták, "ha újságíró kollégánk néhány gondolata mégis félreértésre adhatott okot, akkor azért elnézést kérünk minden érintettől, olvasótól".

"Tudjuk, hogy a Magyar Hírlap elleni támadásnak nem titkolt célja a jobboldali egység megbontása, a Békemenet szervezőinek lejáratása, a többségi társadalom demokratikus erőinek megkérdőjelezése" - fűzték hozzá. Nyilatkozatukban az is szerepel, hogy a lap elítél minden rasszista és antiszemita megnyilvánulást, és még fokozottabban figyel arra, hogy "olyan írás ne jelenjen meg, amely gyűlöletkeltésre adhat teret akár a jobb, akár a baloldal számára".

Kedden a szintén Széles Gábor tulajdonában lévő Echo Televízió vezetősége közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: elítél minden szélsőséges fellépést, elutasítja a rasszista, antiszemita, fasisztázó, másokat emberi, vallási és nemzeti mivoltában megalázó megnyilvánulásokat, és maga sem ad teret ezeknek. Közölték azt is: munkatársaik nem vettek részt azon a demonstráción, amelyet a Magyar Hírlapnak is helyet adó székházuk előtt tartottak kedd délután, a szervezők kérésére ugyanakkor engedélyezték transzparensek kihelyezését az épület bejáratánál.

Bayer Zsolt szóban forgó szombati írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását szombaton Bayer.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!