Magyarország

2013.02.09. 15:44

Mesterházy: kudarc a kormányfő brüsszeli teljesítménye

2013. február 9., szombat (MTI) - Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő kudarcot vallott a pénteken véget ért brüsszeli csúcstalálkozón, mivel Magyarország a következő hét évben a korábbinál kevesebb európai uniós forrást kap majd.

2013. február 9., szombat (MTI) - Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő kudarcot vallott a pénteken véget ért brüsszeli csúcstalálkozón, mivel Magyarország a következő hét évben a korábbinál kevesebb európai uniós forrást kap majd.Ezt Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus az MSZP választmányi ülése után arra kérte a kormányt, hívja haza a magyar EP-képviselőket, készítse fel őket az uniós költségvetés európai parlamenti vitájára, továbbá adjon nekik mandátumot, miként szavazzanak a következő kormányok mozgásterét is befolyásoló brüsszeli büdzséről.

Mesterházy Attila tragikusnak nevezte, hogy Magyarország kohéziós forrásai 30 százalékkal csökkennek, így összességében 4,5 milliárd euróval kevesebb támogatás érkezik Brüsszelből. Szerinte Orbán Viktornak jobban kellett volna harcolnia az uniós forrásokért, mivel az a válságból történő kilábalás legjelentősebb eszköze lehet. Az MSZP ezért "maximálisan támogatja" a miniszterelnököt abban, hogy az ország minél több uniós támogatást szerezhessen meg - fűzte hozzá az MSZP vezetője, aki az EU jövője szempontjából is negatívnak ítélte a pénteken befejeződött csúcstalálkozó eredményét.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői pénteken, kétnapos brüsszeli tanácskozás után döntöttek a közösség 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről. Az elfogadott dokumentum szerint az EU történetében először csökken a szervezet költségvetése. Orbán Viktor miniszterelnök a csúcsot követő brüsszeli sajtótájékoztatóján ugyanakkor arról számolt be, hogy Magyarország egy főre jutó európai uniós nettó támogatása mindezek ellenére emelkedik, így Magyarország Litvánia után a második az egy főre jutó támogatásokat tekintve.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!