Magyarország

2013.03.27. 18:10

Jelentősen nőttek az adó- és vámbevételek a közép-magyarországi régióban

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - Jelentősen nőttek az adó- és vámbevételek tavaly a közép-magyarországi régióban: a kiemelt adónemekből (áfa, szja, járulékok) 183 milliárd forinttal többet (2444 milliárd forintot) fizettek be az államkasszába az adózók, mint 2011-ben, a vám- és jövedéki szakterület bevételei pedig több mint 100,5 milliárd forinttal növekedtek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - Jelentősen nőttek az adó- és vámbevételek tavaly a közép-magyarországi régióban: a kiemelt adónemekből (áfa, szja, járulékok) 183 milliárd forinttal többet (2444 milliárd forintot) fizettek be az államkasszába az adózók, mint 2011-ben, a vám- és jövedéki szakterület bevételei pedig több mint 100,5 milliárd forinttal növekedtek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A közép-magyarországi régióban 566 ezer adószámmal rendelkező gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve önálló tevékenységet folytató magánszemély - az adóalanyok egyharmada - tevékenykedik.

A régióban 2012-ben elért 4032,8 milliárd forint nettó bevétel 72 százaléka (2902,3 milliárd forint) adókból származott, 28 százaléka (1130,5 milliárd forint) vámbevétel volt.

A kiemelt adónemek közül az áfa nettó bevételének növekedése az áfakulcs 2 százalékpontos emelkedésére vezethető vissza. A 2012. július 1-jétől bevezetett fordított adózás hatására a gabonakereskedelemmel foglalkozó cégek korábban több tízmilliós áfa visszaigénylése néhány millió forintra mérséklődött.

Az szja-bevételek 6,2 százalékos növekedését jellemzően a minimálbér emelése, az adóalap-kiegészítés csökkenése, valamint az adójóváírás kivezetése eredményezte.

A társadalombiztosítási járulékokból, valamint az egészségügyi hozzájárulásból befolyt összeg 54 milliárd forinttal haladta meg az előző évit. Bérkompenzációhoz kapcsolódó járulékkedvezményt 349 ezer főre érvényesítettek a munkáltatók.

A nettó társaságiadó-bevételek 5,4 százalékkal növekedtek. Sportcélú adókedvezményt 513 társaság érvényesített, 2 milliárd 271 millió forinttal támogatva a látvány-csapatsportok fejlesztését.

A vám- és jövedéki szakterületen a legnagyobb mértékben a környezetvédelmi termékdíjból és a népegészségügyi termékadóból befolyt összeg emelkedett, ugyanakkor az üzemanyagokból a forgalomcsökkenés miatt az előirányzattól elmaradó bevétel származott.

Az ellenőrzések tavaly 234 milliárd forint - az előző évinél 70 milliárd forinttal több - adókülönbözetet tártak fel.

A 28 ezer adóregisztrációs eljárás eredményeként több mint 19 ezer vállalkozásról bizonyosodott be, hogy adózási szempontból közepes vagy magas induló kockázatúnak minősül. Közülük együttműködés hiánya miatt 1900 vállalkozás adószámát törölte a hivatal. Fokozott adóhatósági felügyeletet 1500 magas és közepes működési kockázatú társaság esetében rendeltek el az adóigazgatóságok.

Az elmúlt évben nemcsak folytatódott az adóminimalizáló, valamint a fiktív számlákat kibocsátó "számlagyárként" működő társaságok ellenőrzése, de több esetben a mögöttük álló "haszonhúzóknak" vagyongyarapodási vizsgálattal kellett szembenézniük.

Az adóigazgatóságok közel 47 ezer operatív jellegű (helyszíni) ellenőrzést, a vám- és pénzügyőri igazgatóságok pedig több mint 26 ezer jövedéki ellenőrzést tartottak 2012-ben a közép-magyarországi régióban. Az adókötelezettségek vizsgálata elsősorban a szórakozóhelyek, éjszaka nyitva tartó élelmiszerboltok, taxisok, valamint a szépészeti szolgáltatók és a magán humán-egészségügyi szolgáltatással foglalkozók adózási fegyelmére, alkalmazottaik bejelentésére, továbbá az árueredetre irányult.

A jövedéki termékek ellenőrzése során másfélezer esetben összesen 118 millió forint értékű jövedéki terméket (65 százalékban dohányterméket, valamint az előállításhoz szükséges eszközt), a fémlopások ellen irányuló ellenőrzéssorozatban mintegy 100 tonna bizonytalan eredetű fémhulladékot foglalt le a NAV.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2012-ben több mint 3700 büntetőeljárást indított. Bár ez a szám jogszabályváltozás miatt 44 százalékkal alacsonyabb, mint 2011-ben, az elkövetési érték 15,2 százalékkal, 32 milliárd forintra emelkedett, amiben az szerepet játszik, hogy a pénzügyi nyomozók mellett az adó-, valamint a vám- és pénzügyőri igazgatóságok csaknem negyedével több költségvetési csalásra derítettek fényt.

A kármegtérülés elérte a 725 millió forintot. Önkéntes megtérítéssel csaknem félmilliárd forint folyt be az államkasszába, további 230 milliót pedig biztosítási intézkedésként zárolt számlákon, foglalt le készpénzben, illetve ingó- és ingatlanvagyonban a bűnügyi igazgatóság.

Az adóigazgatóságok mintegy 383 ezer végrehajtással 149 milliárd forintot szedtek be, 223 ezer esetben éltek a végrehajtási átvezetés lehetőségével és mintegy 9200 ingatlanra jegyeztek be végrehajtási-, illetőleg jelzálogjogot.

A NAV közölte: a tavalyi tapasztalatok nyomán 2013-ban is folytatódik az "éjszakai élet" vállalkozásainak, vendéglátóhelyeinek ellenőrzése a fővárosban és környékén, és ismétlődő vizsgálatokra számíthatnak a szépészeti és a speciális szolgáltatók is. Az adóigazgatóságok kiemelt területként kezelik továbbá a csomagküldő szolgáltatások, az internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, valamint a magánorvosi, fogorvosi praxisok ellenőrzését, és meghatározó szerephez jutnak a kiutalás előtti ellenőrzések.

A pénzügyőrök nagy hangsúlyt fektetnek a textil- és ruházati termékek, lábbelik importjának ellenőrzésére, de nem kerülhetik el a vizsgálatot a legnagyobb behozatali forgalmat bonyolítók és az úgynevezett újrabehozatali vámeljárást indítványozók sem. Ellenőrzik az export vámeljárásokat, valamint az egyszerűsített eljárásban vámkezeltető gazdálkodói kört is. A jövedéki igazgatás területén idén az adózatlan jövedéki termékek szállításának kontrollja (főleg az ukrán, a szerb és a zöldhatáron, valamint közúton), továbbá a jövedéki termékek kereskedelmének ellenőrzése várható.

- MTI-  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!