Magyarország

2013.05.29. 19:24

A VDSZ örül a Hankook gumiabroncsgyár bővítésének, de aggódik a dolgozók jogaiért

Rácalmás, 2013. május 29., szerda (MTI) – A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) örömét fejezte ki a Hankook rácalmási gumiabroncsgyárának fejlesztése kapcsán bejelentett ezer új munkahely miatt, ugyanakkor aggódik a munkavállalók jogaiért és követeli, hogy a cég tartsa be a szabad szervezkedésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket – közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel.

Rácalmás, 2013. május 29., szerda (MTI) – A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) örömét fejezte ki a Hankook rácalmási gumiabroncsgyárának fejlesztése kapcsán bejelentett ezer új munkahely miatt, ugyanakkor aggódik a munkavállalók jogaiért és követeli, hogy a cég tartsa be a szabad szervezkedésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket – közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy üdvözlik a Hankooknál bejelentett ezer új munkahelyet, hiszen ennyi család megélhetése lesz garantált. Az ezerrel több munkavállaló mellé a jelenleginél több szakszervezeti tisztségviselő működésére ad lehetőséget "a sokat kritizált új munka törvénykönyve is". A munkavállalók csak érdemi szociális partnerségben működő cégeknél vannak biztonságban – tették hozzá.

Székely Tamás, a szakszervezet elnöke szerint a Hankooknál azon vannak, hogy az érdekvédelmet, s ezzel a munkavállalói jogokat is minimálisra szorítsák, vagy éppen totálisan megszüntessék. A VDSZ a menedzsmenttel évek óta kemény egyeztetési vitában áll, a szakszervezeti tisztségviselőknek napi küzdelmet kell folytatniuk a vezetőséggel az alapvető dolgozói jogokért.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet és a cégvezetés közötti folyamatba többször bevonták a kormány különféle illetékeseit is azt kérvén, hassanak oda, hogy a koreai társaságnál is betartsák a törvényeket, biztosítsák a munkavállalói jogokat, és végre mutassanak szándékot a kollektív szerződés megkötésére.

A gumiabroncsgyár bővítését szerda délelőtt jelentette be Szu Szung Hva, a vállalat globális vezérigazgatója Budapesten, miután az Országházban megbeszélést folytatott Orbán Viktorral.

A vezérigazgató közölte, hogy 2013 és 2015 között egy 313 millió eurós (90 milliárd forint) beruházást hajtanak végre. Az immár harmadik bővítéssel a jelenleg évi 12 millió darabos termelési kapacitás 17 millió fölé emelkedik. A fejlesztés nyomán 950 új munkavállaló léphet be a Hankook Tire gyárába, így az 3300 embert foglalkoztató nagyüzemként működhet majd a jövőben - mondta sajtónyilatkozatában Szu Szung Hva.

A Hankook magyarországi abroncsgyára Dunaújváros és Rácalmás határában fekszik. A globális vezérigazgató felidézte, a Hankook Tire magyarországi üzemében hat éve indult el a termelés. Az azóta eltelt időben a magyar kormány aktív támogatásával, Rácalmás és Dunaújváros lakóinak segítségével, valamint a cég munkatársai szorgalmának köszönhetően az üzem stabilan működik - hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt emelte ki, hogy a Hankooknak világos, hosszú távú elképzelései vannak, a magyar kormánynak pedig világos víziója az ország jövőjéről, és "ennek a kettőnek a tartalma egybeesik".

Megjegyezte, a Hankook gumiabroncsait olyan gépek állítják elő, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra összepakolni és elvinni máshová. "Aki egyszer egy ilyen terméket gyártó gépsort valahol elhelyez - mondjuk, Rácalmáson, Dunaújváros szélén -, az hosszú ideig ott fog maradni, és amikor arról gondolkodik, hol fejlesszen, akkor ott fog fejleszteni, ahol az előző gépsora is van" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a Hankook magyarországi jelenléte hosszú távú.

Orbán Viktor - a dél-koreai vállalatvezető szavait idézve - azt mondta, hogy a Hankook a földrajzi fekvés, a képzett magyar munkavállalók és a kormányzattal való együttműködés lehetősége miatt döntött Magyarország mellett. A miniszterelnök megerősítette, a mostani bejelentés is bizonyíték arra, hogy működik a kormány újraiparosítási programja, ahogyan arra is, hogy Magyarországban sokkal nagyobb lehetőség van a világgazdaság szempontjából, mint amit eddig sikerült kihasználnia. Ezért szövetségeseket kell találni, hogy "a bennünk rejlő potenciált másokkal együttműködve minél inkább kamatoztathassuk" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea magyarországi gazdasági, ipari jelenléte egyre növekszik, majd méltatta a Hankook vállalati kultúráját.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!