Magyarország

2013.05.09. 18:23

Harrach: politikai téveszméktől "fertőzött" támadás indult Magyarország ellen

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint "politikai téveszméktől fertőzött ideológiai támadás" indult Magyarország ellen.

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint "politikai téveszméktől fertőzött ideológiai támadás" indult Magyarország ellen.

Ezt Harrach Péter mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón a Tavares-jelentésre utalva.

A kisebbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője úgy vélte: két világ ütközik, és az ő dolguk az, hogy továbbra is egy normális világot, az európai értékek mentén felépülő országot képviseljenek.

Pálffy István szerint a jelentés egy politikai célokat szolgáló "pamflet", de még annak is gyenge. Egy politikai röpirat, ott a helye, ahol az ilyeneknek, a majálisokon, utána pedig, amikor a tömeg hazament, az utcaseprőknél, a kukákban - fogalmazott a kormánypárti politikus.

A KDNP-s képviselő felidézte, hogy személyesen is találkoztak Tavaressel, és akkor bár a magyar fél órákon át ismertette álláspontját, a jelentéstevőnek egyetlen kérdése sem volt.

Ebből nyilvánvaló - folytatta -, hogy prekoncepcióval érkezett, és részletekre nem is volt kíváncsi. A kormánypárti politikus szerint nagyon komoly a helyzet, a pamflet olyan mértékben "szemtelen, mint a kommunisták", és olyan kérdésekben fogalmaz meg ajánlásokat egy szuverén ország számára, ami az uniós hatáskörökön kívül esik.

Pálffy István azt mondta, hogy ha valami sérelmes az unió adott cikkelyével kapcsolatban, akkor nem a magyar jogszabályok azok, hanem az ilyen jelentések, és az ilyen megközelítés.

Úgy látta: a támadások mögött az áll, ahogy Magyarország az alkotmányában a család és a házasság intézményét megfogalmazta. Az unió jövője ugyanakkor csak a család lehet, munka- és családalapú társadalomra van szükség - szögezte le a kereszténydemokrata képviselő.

Az Európai Parlament szabadságjogi bizottságának jelentéstevője, Rui Tavares által kedden nyilvánosságra hozott jelentéstervezet szerint "fennállhat a kockázata annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Európai Unió szerződésének második cikkében lefektetett értékeket, ezért a szerződés 7. cikkének 1. pontjában leírt vizsgálat elindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen".

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!