Magyarország

2013.05.26. 13:22

Tízen versengenek Beregszász polgármesteri bársonyszékéért

Ukrajna - Három magyar, és hét ukrán jelölt indul az időközi beregszászi polgármester-választáson. A legesélyesebbnek az ukrán kormánypárt által is támogatott Babják Zoltánt tartják.

Ukrajna - Három magyar, és hét ukrán jelölt indul az időközi beregszászi polgármester-választáson. A legesélyesebbnek az ukrán kormánypárt által is támogatott Babják Zoltánt tartják.Meglehetősen nagy a tülekedés a Kárpátalja magyar fővárosaként is emlegetett Beregszász polgármesteri tisztségéért. A kormányzó Régiók Pártja színeiben országos képviselői mandátumhoz juttatott Gajdos István helyére első felindulásra 19 jelölt jelezte igényét, akik közül mára tízen tartottak ki elhatározásuk mellett.

Az ukrán sajtóvélemények szerint a legesélyesebb jelölt az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt jelöltje, Babják Zoltán jelenlegi alpolgármester, aki a kormányerők támogatását is élvezi. A rivális Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vele szemben a beregszászi magyar tanárképző főiskola rektor-helyettesét, Orosz Gézát indítja, aki már a legutóbbi választások során csupán a szavazatok 11 %-át tudta begyűjteni.

Rajtuk kívül Balogh Ottó a harmadik magyar induló, akit az Ukrán Szocialista Párt szemelt ki reménységül. A három magyar jelöltön túl még további hét ukrán rivális pályázik a felerészt magyarok lakta, közel 25 ezer lakosú kárpátaljai járási központ polgármesteri karosszékére. Őket a Vitalij Klicsko nevével fémjelzett UDAR, a Szojuz párt, a szélsőséges nacionalista Szvoboda szövetség, a szintén magyarellenes Ukrán Néppárt, a szociáldemokraták, az Egységes Centrum, illetve a kommunisták indítják.

A június 2-án esedékes időközi beregszászi polgármester-választáshoz az ukrán hatóságok a magyar érdekvédelmi szervezetek kifejezett kérése, és a kisebbségek számára erre jogot biztosító nyelvtörvény vonatkozó kitétele ellenére 20 166 darab, kizárólag ukrán nyelven nyomtatott szavazólapot biztosítottak.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!