Magyarország

2013.06.13. 18:27

Hungarikumnak javasolja a Zsolnay porcelánt Pécs

Pécs, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - A Zsolnay porcelánnak és kerámiának, valamint a Zsolnay Kulturális Negyednek a Magyar Értéktárba és a hungarikumok gyűjteményébe való felvételét javasolja a Pécsi Értéktár Bizottság.

Pécs, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - A Zsolnay porcelánnak és kerámiának, valamint a Zsolnay Kulturális Negyednek a Magyar Értéktárba és a hungarikumok gyűjteményébe való felvételét javasolja a Pécsi Értéktár Bizottság.

Őri László, a bizottság elnöke csütörtökön Pécsen, a grémium alakuló ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: a Pécsi Értéktár Bizottság a Zsolnay porcelánt az iparművészet kategóriában, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay-negyedet a kulturális örökség kategóriában felvette a helyi értéktárba, s úgy döntött, a megyei értéktáron keresztül felterjeszti az országos gyűjteménybe.

"Meggyőződésünk, hogy mindkét érték túlmutat Pécs és Baranya megye határain, alkalmas az egész országot, a nemzetet reprezentálni országhatáron belül és kívül" - indokolta a döntést a pécsi közgyűlés által a közelmúltban létrehozott álladó bizottság elnöke.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja örömét fejezte ki, amiért a magyar értékekről, hungarikumokról szóló törvény a gyakorlatban is működni kezd.

Sorra jönnek létre a helyi értéktárak, hungarikum klubok a Kárpát-medencében, hozzájárulva a minőségi magyar teljesítmények számbavételéhez, elismeréséhez, megőrzéséhez - fogalmazott.

Lezsák Sándor kitért arra, hogy elképzelések szerint a Magyar Értéktárba és a hungarikumok közé kerülő értékeket kedvezményesen lehetne reklámozni a közmédiában, megőrzésüket, hazai és nemzetközi népszerűsítésüket pedig pályázati forrásból is támogatnák.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra idén 160 éves, ebből az alkalomból a gyár és a város számára is nagy megtiszteltetés lenne, ha a márka és a negyed megkapná az országos védjegyet.

Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a város oktatási és kulturális bizottságának elnöke a baranyai megyeszékhely más értékeiről szólva azt mondta, hogy a világörökség részét képező ókeresztény emlékhelyek, azt ezer éves püspöki székhely adta történelmi miliő, a nemzetiségek békés egymás mellett éléséből származó kulturális innováció Magyarországon egyedülálló, de európai szinten is különleges.

A sajtótájékoztató után Helyi értékek, hungarikumok címmel konferenciára került sor, amelynek résztvevői a hungarikumok törvényi védelméről, közösségszervező hatásukról, és egyebek mellett a Zsolnay gyár történetéről is hallhattak előadást.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!