Magyarország

2014.04.24. 16:43

Magyar diplomatákat is lehallgattak az ukrajnai forrongások idején

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Magyarország kárpátaljai konzulátusainak telefonját is lehallgatta a Kijevben zajlott „majdanos forradalom” idején. A Kárpátalján kirobbant lehallgatási botrány érintettjeinek köre szinte óráról órára bővül.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Magyarország kárpátaljai konzulátusainak telefonját is lehallgatta a Kijevben zajlott „majdanos forradalom” idején.

A Kárpátalján kirobbant lehallgatási botrány érintettjeinek köre szinte óráról órára bővül.A sajtó tudomására került adatok szerint a múlt év decembere és az idei február között közéleti személyiségek, politikusok, újságírók tucatjai telefonjainak lehallgatására adott parancsot az egyik megyei bíróság jóváhagyásával az ukrán titkosszolgálat kárpátaljai főosztályának vezetője. Sőt, a csütörtökön nyilvánosságra került lehallgatási utasítások között az ungvári szlovák és a magyar főkonzulátusok munkatársainak neve is szerepel, köztük Szalipszki Endre konzulé, akinek megfigyelését egy bizonyos „Újságíró” fedőnéven szereplő személy feltételezett jogellenes cselekményeinek dokumentációja okán rendelték el.

A lehallgatások zöme a Kárpátalja Megyei Fellebbviteli Bíróság egyik vezető bírójának nevéhez is köthető, aki az eddig feltárt adatok szerint a kollégáit közvetlenül utasította a telefonlehallgatásokat engedélyező végzések sorozatgyártására.

A mellékelt másolatok az említett ungvári magyar konzul telefonjának lehallgatására adott írásbeli megbízatásról készültek, amelyet személyesen Mihajlo Fedeles, az Ukrán Biztonsági Szolgálat kárpátaljai kirendeltségének azóta már leváltott parancsnoka adott ki.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!