Magyarország

2016.07.26. 19:27

Szijjártó: Európa a huszonnegyedik órában van

Budapest - Európa a huszonnegyedik órában van, a terror megfékezésének feltétele az illegális bevándorlás megállítása - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében, amelyet a tárca juttatott el kedden az MTI-hez.

Budapest - Európa a huszonnegyedik órában van, a terror megfékezésének feltétele az illegális bevándorlás megállítása - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében, amelyet a tárca juttatott el kedden az MTI-hez.

A külügyminiszter kiemelte: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a múlt heti négy németországi támadás után "ismét barbár merényletet követtek el", ezúttal Franciaországban. Úgy fogalmazott: "a bestiálisan meggyilkolt katolikus pap" családjával és az egész francia néppel együttéreznek, mielőbbi felépülést kívánnak minden sérültnek.

Szijjártó Péter szerint a keddi merénylettel "a terroristák ismét átléptek egy határt". Világos, hogy "nemcsak" meggyilkolni akarják az európai embereket, hanem fel akarják számolni a kultúránkat, vallásunkat, civilizációnkat - fogalmazott.

Hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy Európa a huszonnegyedik órában van. A legutóbbi, vasárnapi németországi késes támadás és robbantásos merénylet után az európai emberek mindössze egy napot élhettek terrortámadás nélkül, és ma már újra családok gyászolnak vagy aggódnak szerettük kórházi ágya mellett - mutatott rá.

A tárcavezető kiemelte: minden felelős politikusnak fel kell tennie a kérdést, hogy együtt akarunk-e élni a félelemmel, a terrorral. Szijjártó Péter szavai szerint a kormány megadta a választ: a magyar kormányt a magyar emberek választották, a magyarok biztonságáért felelős, és ez határozza meg minden döntését.

A terror megfékezésének feltétele az illegális bevándorlás megállítása, Magyarország ezért védi meg a saját és egyben az Európai Unió külső határát - áll a külügyminiszter közleményében.

Kedden két támadó hatolt be az észak-franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray templomába, ahol egy papot, két apácát és két hívőt ejtettek túszul. A rendőrség közlése szerint a késsel felfegyverkezett férfiak elvágták az idős pap torkát és egy további túszt súlyosan megsebesítettek. A támadókat a helyszínre érkező biztonsági erők lelőtték.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!