Magyarország

2017.09.10. 21:08

Intimitás a kertben

Nyíregyháza - A sövények telepítésénél több szempont is befolyásolhatja döntésünket.

Nyíregyháza - A sövények telepítésénél több szempont is befolyásolhatja döntésünket.

Az egyik legfontosabb az lehet, hogy ne lássanak be a kertünkbe, ezzel megteremtve kertünk bizonyos részeinek intimitását.

– A magasabb sövényeknek jelentős szél- és porfogó hatásuk is van. Egy sűrű és akár termést is adó sövénnyel remek fészkelő- és búvóhelyet biztosíthatunk apró énekes madaraknak – tudtuk meg Kohán Márktól, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetőjétől, akitől több praktikus kertészeti tanácsot is kaptunk a témában. Eszerint magasság szerint megkülönböztetünk alacsony szegélysövényeket (1 méternél alacsonyabb), félmagas (1 méter körüli magassággal) és magas sövényeket (1,5–2 méteres vagy a fölötti magassággal).

Attól függően választhatunk a különböző sövénytípusok közül, hogy milyen szerepet szánunk sövényünknek. Természetesen a különböző magasságú sövényeket különböző növényekből telepíthetjük. A teljesség igénye nélkül Kohán Márk minden típushoz felsorolt néhány példát is. A szegélysövényeket (mint a nevük is mutatja) akkor alkalmazzuk, ha csak jelzésértékkel szeretnénk elválasztani a kertünkön belül különböző részeket, de nem akarjuk, hogy zavarjanak minket a kilátásban. Ilyen sövényeket rakhatunk például járda mellé, füves részünk és egy virágágyás közzé, kerítés vagy fal mellé. Mely növények alkalmasak erre a célra? Kohán Márk szerint a levendula (Lavandula angustifolia), a gyöngyvessző alacsony fajtái (Spiraea japonicus Little princess vagy Golden princess) és a törpe fagyal (Ligustrum ovalifolium Nünü). Félmagas sövénynél már hangsúlyosabb szerepet kapnak növényeink, de még mindig nem akarunk elrejteni semmit a kíváncsi szemek elől. Ebben az esetben ültethetünk például puszpángot (Buxus sempervirens), kerti gyöngyvesszőt (Spiraea X vanhouttei) vagy törpe orgonát (Syringa meyeri Palibin).

Magas sövényeknél már fontos szerepet kap a térelválasztó hatás. Magas sövény telepítésére alkalmas növény a turkesztáni szil (Ulmus pumila), a nyugati tuja (Thuja occidentális) vagy a közönséges gyertyán (Carpinus betulus), hibridciprus (Cupressocyparis leylandii).

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!