Magyarország

2018.05.13. 16:56

Az öt leggyakoribb fülbetegség

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Lifestyle Communications közleményében.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Lifestyle Communications közleményében.

Füldugó: Nagy mennyiségű fülzsír gyülemlik fel a fülben (ami akár megfázás, vagy külső tényező, pl. valamilyen szennyeződés következtében is megjelenhet). Kialakul a füldugó, ami még inkább gátolja, hogy a fülzsír természetes módon kiürüljön. Ez a dugó befolyásolja a fül tökéletes működését, fülzúgás, fülviszketés és halláscsökkenés alakulhat ki. A fülzsír túltermelődése esetén fontos a fülnek kíméletes szerekkel történő tisztán tartása és ápolása.

Fülzúgás: A fülzúgással időszakosan mindenki találkozik, ám orvoshoz kell fordulni, ha a zúgás rendszeres, nagyon zavaróvá válik, sokáig elhúzódik, esetleg meg sem szűnik. Okozhatja a magas vérnyomás, vagy éppen a stressz, de előfordulhat, hogy agyi érelmeszesedés, fertőzés, vagy éppen pajzsmirigy gond áll a háttérben.

Fülcsengés: A fülcsengést a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a belső szervi elváltozások, illetve a belső fül, a hallóideg gyulladása okozhatja, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a fülcsengés.

Középfülgyulladás: A középfülgyulladás nagyon gyakori gond, de elsősorban gyermekkorban jelenik meg. A tünetek közé sorolható a dobhártya fájdalmas feszülése, az egész fül érzékennyé válása, illetve a gennyes váladék megjelenése. A középfülgyulladás egyfajta „mellékbetegség” is lehet, pl. kialakulhat akár egy mandulagyulladás következményeként is. Ha gyakran és súlyos formában jelentkezik, akkor gondolni kell ételallergiára, ugyanis nem ritka, hogy a glutén, a laktóz, vagy a tejfehérje, esetleg a tojás okozza a gyulladásos problémát. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele!

A hallójárat gyulladása: Leginkább nyáron fordul elő, aminek az az oka, hogy a hallójáratba víz jut a fürdőzés során. A folyadék feláztatja a bőrt, és ez a közeg a fülzsírral keveredve ideális terepet nyújt a gombák és baktériumok megtelepedésének, szaporodásának. A tünetek közé tartozik a fájdalom, fülérzékenység, váladékozás, hallásromlás. A gyógyulásig nem érheti víz a hallójáratot, s ha a betegség többször előfordul, érdemes ügyelni rá, hogy egyáltalán ne kerüljön folyadék a fülbe. Ez a víz alá merülés elkerülésével, illetve füldugó használatával könnyen kivédhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!