Magyarország

2018.08.01. 16:48

A hőséget az állatok is rosszul viselik

Nyíregyháza - Kedvenceinknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell adnunk!

Nyíregyháza - Kedvenceinknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell adnunk!

Kutya meleg van, a hőség elviselhetetlen, nemcsak nekünk, embereknek, hanem kedvenceinknek is. A háziállatainkért mi vagyunk a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és könnyebben átvészelhető a nyári forróság.

– A hosszabb átmozgatást tartogassák a gazdik kora reggelre és késő estére, a legmelegebb órákban elég egy gyors egészségügyi séta levegős, árnyékos és füves helyen. Ez utóbbi azért lényeges, mert az átforrósodott aszfalton megéghet a kutyák mancsa! – mondta el kérdésünkre dr. Orosz Enikő kisállat-specialista. – Bárhová indulnak, vigyenek magukkal itatótálat és folyadékot, nagy melegben érdemes a kedvencek fejtetőjét és mancsát átnedvesíteni – a hátukat és hasukat semmiképpen se vizezzék be, mert könnyen megfázhatnak – folytatta a tanácsok sorát a nyíregyházi állatorvos. – Ha a kedvenceket lakásban tartják, sötétítsenek be, ha nagy a hőség, bekapcsolhatnak egy ventilátort, de úgy, hogy ne érje közvetlenül az állatok szemét és pofáját.

Nem bírják a légkondit

– A kánikulában könnyen emészthető, folyadékban gazdag ételekkel etessék az állatokat reggel és este, a kertes házban élők – ha lehetőségük van rá – engedjék be kedvenceiket a pincébe, garázsba! Már nem lehet a kutyákat megkötve tartani, de ha mégis muszáj, biztosítsanak nekik árnyékot és sok vizet – tette hozzá a doktornő, aki arra is felhívta a figyelmet: az állatok sem a lakásban, sem az autóban nem bírják a légkondit, ezért a gazdák inkább hűtsék le előre a szobát vagy kocsijukat, úgy engedjék be a háziállataikat. – Lehetőleg éjszaka utazzanak az állatokkal és a klímát mellőzzék, ha tehetik, gyakran álljanak meg, s ha kell, hűtsék négylábú barátjuk tappancsát nedves ruhákkal! Házi kedvencünket soha ne hagyjuk egyedül az autóban, lehúzott ablak mellett sem. A vízparton is kerüljék a tűző napot és gyakran itassák a kedvenceket!

– Érdemes kiemelten figyelni azokra a kutyákra, melyeknek rózsaszín a bőrük és ritkás szőr borítja az orrukat, fülhegyüket, mert a magas UV-sugárzás állandó bőrgyulladást és hámlást, legrosszabb esetben bőrrákot okozhat. Kenjék ezeket a területek gyermekek részére gyártott naptejjel – említett egy kevéssé ismert veszélyforrást dr. Orosz Enikő.

– Főleg a sötét színű, izmos kutyák hajlamosak a hőgutára, de ez nem jelenti azt, hogy a többire kevésbé kellene ügyelni. Ha azt tapasztalják, hogy kedvencük kóvályog vagy öntudatlanul elfekszik, émelyeg, hány, erősen liheg, tág a pupillája és fél vagy menekül, locsolják a mancsát és a fejtetőjét vízzel! Vészhelyzet esetén tekerjék vizes plédbe, és vigyék a legközelebbi állatorvoshoz! – hangsúlyozta a szakember.

A talppárnán izzadnak

Bár sokan úgy vélik, hogy a macskák könnyebben átvészelik a hőséget, mint a kutyák, őket is megviseli a rekkenő kánikula.

– Náluk a hőleadás még nehezebb, mert nem tudnak úgy lihegni, mint a kutyusok, a talppárnájukon izzadnak valamennyire. A hosszú szőrű cicáknál lehet és érdemes egészségügyi okokból rövidebbre vágni a szőrüket – említette az állatorvos. – Arra nagyon figyelni kell, hogy a hideg kőre, padlóra közvetlenül a hasukkal, azaz a teljesen szőrtelen testfelületükkel ne feküdjenek, mert könnyen felfázhatnak, bél- vagy mandulagyulladást kaphatnak. Van olyan cica, amelyik nem ódzkodik a víztől, ezért óvatosan, de akkor is langyos vizes ruhával át lehet törölni a lábukat, a testfelületet, azonban a tüdőt, vesét és a hasuk alját kerülni kell. A legjobb a négy végtag, a fej és a nyaktájék hűtése – sorolta a lehetőségeket a doktornő.

– Gyakran kell cserélni a vizet, a macskák szeretik az állott, tisztított vizet, a szénsavmentes palackozott vizet is. Szellőztetésnél legyünk körültekintőek, bukóra ne hagyjuk az ablakot, mert ha a macska menekül, beszorulva eltörheti a gerincét, egy sima szúnyogháló sem jelent védelmet.

Nagy bajt jelez, ha liheg a cica

– Ha a lakás hűtéséről van szó, inkább válasszuk az árnyékolást, a légkondit csak akkor használjuk, ha nem vagyunk a szobában, s arra is ügyeljünk, hogy a kinti hőmérséklettől 6–8 foknál ne legyen kevesebb, mert a hirtelen hideg sokkolhatja az állat szervezetét. Ha pedig ventilátort használunk, úgy állítsuk be, hogy az ne érje közvetlenül a cica szemét – mondta az állatorvos.

A macskák hőségben kevesebbet esznek, többször kell kínálni őket, s érdemes – a hűvösebb időszakokban – töményebb ételt adni nekik, előttük viszont ne hagyjuk, mert a melegben, főleg ha húsos eledelről van szó, hamar megromlik. Ajánlott a száraz táp.

– Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, és a macska hőgutát kap, akkor a fokozatos hűtés az első és legfontosabb, de ha eszméletét is veszíti, azonnal vizesruhába kell csavarni a négy lábát és állatorvoshoz vinni. Bajra utaló jel, ha kóvályog, kitágul a pupillája, nem találja a helyét, nyávog; amennyiben a cica liheg, az nagyon komoly bajt jelezhet – tette hozzá dr. Orosz Enikő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!