Magyarország

2018.10.13. 09:55

Biztonságpolitikai szakértő: kockázatos a humanitárius vízum

Budapest - Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint a jelenlegi helyzetben kockázatot jelent a humanitárius vízum.

Budapest - Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint a jelenlegi helyzetben kockázatot jelent a humanitárius vízum.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az Európai Bizottság közzétette programját arról, mit kellene sürgősen végrehajtani, ami - a miniszterelnök értékelése szerint - "horrorgyűjtemény egy magyar ember számára". Ugyanis állandó betelepítési programról, legális migrációs útvonalak megnyitásáról, afrikai országokkal közös kísérleti migrációs programokról és humanitárius vízum bevezetéséről szól, továbbá bevonná az NGO-kat a vízumelbírálásba, elvenné a határvédelmet a tagállamoktól, és átadná a Frontexnek, ahol már nem határvédelemről beszélnek, hanem határmenedzsmentről - fejtette ki a kormányfő.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában elmondta: a humanitárius vízum nem új dolog, több országban alkalmazzák. Mivel vízum, ezért ahhoz adatokat kell szolgáltatni. Ezek alapján az adott ország hatóságai eldöntik, hogy megadják-e a beutazási engedélyt. Belgiumban például az elmúlt két évben 1200 ember kapott ilyen vízumot.

A humanitárius vízum egy legális, reguláris beutazási engedély, amely csak az adott országban érvényes, más országba nem lehet vele menni. Érvényessége időhöz kötött, általában 3 hónapra adják meg, de indokolt esetben lehet hosszabb időre kérni - fejtette ki.

A szakértő megjegyezte: kérdés, hogy az illető betartja-e az időt, amire megkapta a vízumot. Az embereket nem lehet követni. Gyakran előfordul, hogy az emberek eltűnnek szem elől és ott maradnak az országban. Az Egyesült Államoknak is vannak problémái emiatt - mondta el Kis-Benedek József.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!