Nagyvilág

2008.09.01. 13:13

A moszkvai főpolgármester új orosz-ukrán alapszerződést követel

<p>Ukrajna – Az ukrán NATO-csatlakozási törekvések fényében Moszkva főpolgármestere úgy véli, hogy egy merőben új orosz-ukrán alapszerződés megkötésére van szükség a két szomszédos szláv állam között.</p>

Jurij Luzskov, az orosz főváros első embere a sajtónak elmondta, hogy már megtette vonatkozó javaslatait, s az új alapszerződés tervezetének még szeptember folyamán el kell készülnie.

A főpolgármester, akinek a Krím-félszigeti Szevasztopol városa státusával kapcsolatos kijelentései miatt Ukrajna ez év májusától megtiltotta a beutazást az ország területére, úgy ítéli meg, hogy az ukrán vezetés legutóbbi cselekedetei – ezek alatt alighanem a Grúzia melletti kiállást érti –, illetve az ország NATO-csatlakozási törekvései egyértelműen a jelenleg hatályban lévő alapdokumentum nyílt meggyalázását jelentik.

A politikus azonkívül amellett is lándzsát tört, hogy a Krím-félszigetnek az akkori Orosz Szovjet Föderatív Szocialista Köztársaság által Ukrajnának történő átadásáról fél évszázada kötött szerződés már lejártnak minősíthető, ezért – legalábbis Szevasztopol hovatartozása tekintetében – új helyzet állt elő, ugyanis az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisául szolgáló város elvesztése egyben a kaukázusi régió feletti orosz ellenőrzés elveszítését is jelenti.

Tény viszont, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a minap egyértelműen kijelentette, hogy a Krím-félsziget nem képezheti vita tárgyát a két ország között, hiszen Ukrajna területi egységét az Oroszországi Föderáció visszavonhatatlanul elismerte.

– Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!