Nagyvilág

2008.09.13. 13:19

Kényszer-élőlánccal tüntettek Kárpátalján Juscsenko mellett

<p>Ukrajna – Retorziók kilátásba helyezésével küldtek tízezreket az utakra Kárpátalján, hogy élő láncot alkotva fejezzék ki tiltakozásukat az ellen, hogy a kormányzó párt a Janukovics-féle Régiók Pártjával szövetkezve hajtson végre – úgymond – alkotmányos államcsínyt.</p>

Mióta a Júlia Timosenko nevével fémjelzett politikai tömb (BJuT) az oroszbarát erőket támogató Régiók Pártjának frakciója támogatásával szavazott meg az ukrán parlament legutóbbi plenáris ülésén számos, az országirányítást is befolyásoló törvényt, az államfő és környezete hazaárulást, illetve alkotmányos államcsíny-kísérletet emleget. Több nyugat-ukrajnai megye tanácsának közgyűlése egyenesen olyan határozatokat hozott, amelyekben azt indítványozzák, hogy Viktor Juscsenko államfő haladéktalanul közvetlen elnöki irányítást vezessen be az országban.

Ezt a törekvést megerősítendő pénteken Ukrajna kilenc nyugati megyéjében élőlánccal igyekeztek kihangsúlyozni. A nemrég alakított Egyetlen Centrum nevű párt – amelynek tagjait csaknem kizárólag közalkalmazottak alkotják – és a szintén elnökpárti Nasa Ukrajina (Mi Ukrajnánk) politikai tömörülés szervezésében a hivatalos adatok szerint legalább 200 ezer lakos vett részt a néma tüntetésen. Az emberek a főutak mentén sorakoztak fel, számos előre legyártott plakáton hirdetve az államfő politikája iránti támogatásukat.

Kárpátalján az előzetes információk szerint 20 ezren vonultak ki az országutak szélére, hogy Ungvártól a Vereckei-hágóig hirdessék tiltakozásukat a kormányfő-párti parlamenti frakció árulásával szemben. A Kárpáti Igaz Szó c. magyar napilap megpróbált utánajárni, hogy kik is sorakoztak fel az utak mentén. A lap beszámolója szerint „a kárpátaljai megyeszékhely közelében főként a járás oktatási intézményeinek pedagógusait lehetett látni, de állami közalkalmazottak és egészségügyi dolgozók is voltak a hol csoportosan, hol egymástól öt-hat méterre állók között. Többen zászlókat lobogtattak, s transzparenseket emeltek a magasba.”

A lap munkatársai megpróbálták megtudni, hogy élőláncot alkotva miért is vonultak az utcára az emberek. Meglehetősen furcsa válaszokat kaptak. Az egyik iskola tanárai például úgy tudták, hogy a magyar tannyelvű oktatási rendszer támogatása céljából demonstráltak. Mások abban a hitben voltak, hogy a parlamenti pártok közötti békéért tüntetnek, s olyanok is akadtak, akik szerint mindez Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásának támogatása volt.

Tóth Viktor újságíró szerint többen panaszkodtak, hogy reggeltől délig kell állniuk. Volt, aki azt kifogásolta, hogy az órákig tartó demonstráció alatt bárki rosszul lehet, ennek ellenére még egy mentőautót sem láttak. Nem hivatalos hírek szerint az önkéntesnek mondott tüntetőket – közalkalmazottakat, iskolák pedagógusait, tanulóit, egyetemi hallgatókat – a parancsuralmi rendszerre emlékeztető módszerekkel: kötelező jelleggel rendelték ki, intézményenként meghatározva a kötelező létszámot. Azóta már számos szülő tiltakozott, mivel gyermekeiket az ő beleegyezésük nélkül vonták be pártmegmozdulásba.

A Batykivscsina Moloda (Ifjú Haza) nevű ifjúsági szervezet a történtekkel kapcsolatban az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál hivatalos kivizsgálást kért.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!