Nagyvilág

2008.10.11. 06:38

Rekordingadozások az amerikai tőzsdén

<p>Hatalmas ingadozások után viszonylag szerény eséssel zártak pénteken az amerikai tőzsdék. Eközben Európában maradt a válsághangulat, és 7-8 százalékot estek a jelentősebb részvényindexek.</p>

A Dow Jones soha nem látott ingadozást mutatott a pénteki kereskedési napon: a részvényindex a nyitáshoz képest 697 pontos mínuszban is volt, ám zárásra 128 pontos, azaz másfél százalékos csökkenésre küzdötte vissza magát. Az index a nap folyamán a 8000 pontos határ alatt is járt - ezt a mélypontot legutóbb 2003-ban érte el az index. Szintén csökkenést mutatott a Standard & Poor s index, ami 1,2 százalékos esés után 899 ponton zárt. Egyedül a Nasdaq Composite végezte szolid nyereséggel, 0,3 százalékos emelkedéssel a napot.

Az egész héten át tartó veszteségek oka a szakértők szerint világgazdaság lassulásától való félelem. "A tőzsdepiacon olyan drámának lehetünk szemtanúi, amire William Shakespeare is csak a fejét rázná" - foglalta össze az elmúlt hét amerikai pénzpiac történéseit Fred Dickinson, a DA Davidson & Co. elemzője. A szakértő hozzátette, hogy hatvan éve nem látott változásoknak zajlanak a piacokon.

A mérsékelten negatív amerikai tőzsdezárással ellentétben pénteken korábban Európában és Ázsiában jelentős esések voltak. A japán Nikkei 9,6 százalékos eséssel zárta a pénteki napot - erre több mint húsz éve nem volt példa Tokióban. De 1987 óta nem láttak akkora napi zuhanást Londonban sem, mint pénteken, amikor 8,9 százalékos zuhanással zárt az FTSE. Ennél kisebb mértékű, de szintén súlyos veszteséggel zárt a párizsi és a frankfurti tőzsde, előbbi 7,8 százalékos, utóbbi 7 százalékos eséssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!