Nagyvilág

2010.07.19. 21:03

A Greenpeace vizsgálja a természeti katasztrófa nagyságát a Mexikói-öbölben

<p>A Greenpeace környezetvédő csoport hétfőn bejelentette, hogy három hónapos küldetésre küldi egyik hajóját a Mexikói-öbölbe, hogy feltérképezze az olajömlés miatti természeti katasztrófát.</p>

Philip Radford, a szervezet amerikai részlegének ügyvezető igazgatója kijelentette: "meg kell ismernünk a szennyezés pontos mértékét és természetét, csakúgy, mint az okait, hogy hogyan következhetett ez be." Az Arctic Sunrise nevű hajó augusztusban indul útnak a floridai Tampából. A tervek szerint mindent alaposan feltérképeznek, megvizsgálnak: a vízfelszínen élő planktonoktól kezdve a mélytengeri áramlatokig.

A környezetvédők kiemelték: a "BP számtalan hibát ejtett"

A Greenpeace egyébként nem "hatódott meg" attól, hogy BP-nek több hónap után sikerült elzárnia azt a mélytengeri olajkutat ahonnan eddig több millió ásványkincs ömlött a tengerbe. A szervezet szerint a szennyezés "lerombolta a régió halászatát és évtizedekig tartó nyomot hagyott az óceánon." A környezetvédők kiemelték: a "BP számtalan hibát ejtett, információkat tartott vissza, megtagadta az újságíróktól és az amerikai közvéleménytől, hogy" megismerjék a helyzetet.

11 munkás vesztette életét a szerencsétlenségben

A brit olajipari vállalat, a BP által üzemeltetett mélytengeri fúrótorony áprilisban robbant fel majd süllyedt el. 11 munkás vesztette életét a szerencsétlenségben. Az olaj akkor kezdett ömleni a tengerbe. A cég többször is megpróbálta elzárni a kutat, de ez csak most hétvégén sikerült neki. A BP eddig több milliárd dollárt költött az akcióra, és a kártalanításra.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!