Nagyvilág

2010.07.24. 18:11

Egy hitszónok szerint lemondhatnak a muzulmán nők az arcot eltakaró ruhaviseletről

<p>Hevesen bírálta egy vezető szaúdi hitszónok Franciaországot az arcot eltakaró muzulmán női ruhaviselet betiltása miatt - közölte szombati számában a sivatagi királyság egyik újságja.</p>

A lapnak interjút adó hitszónok ugyanakkor elfogadhatónak tartotta, hogy a muzulmán nők mondjanak le az ilyen öltözék viseléséről, amennyiben egy olyan országban élnek, ahol nem engedélyezik azt.

"Logikátlan és ésszerűtlen, hogy a francia kormány keresztülvisz egy ilyen döntést, amelyet még azok is elítélnek, akik nem muzulmánok, mivel a világi államnak biztosítania kell a vallásszabadságot és tisztelni kell a vallási szokásokat" - közölte Sejk Aed al-Qarni, az Al-Hayat nevű lapnak nyilatkozva.

Véleményével számos muszlim hittudós egyetért

A hitszónok azonban hozzátette: "jobb, ha a muzulmán nők megmutatják az arcukat, amennyiben az adott országban tiltják a burkát és a niqabot, vagy emiatt zaklatásnak vannak kitéve." A hitszónok azt is mondta, hogy véleményével számos muszlim hittudós egyetért.

Sejk Aed al-Qarni szerint a muzulmánoknak nem szabad szembehelyezkedniük az állammal, illetve országukkal, ha ott tiltják ezt a ruhaviseletet. "A szaúdi turistáknak is azt mondom: ha ilyen helyzettel kerülnek szembe, van egy pont az iszlám törvénykezésben, amikor az Úr kijelenti: annyira féld az istent, amennyire tudod."

A francia nemzetgyűlés július 13-án tiltotta be az arcot teljesen vagy csak a szemvonalnál eltakaró muzulmán női ruha viselését nyilvános helyeken. A szenátus szeptemberben dönt a törvényről, amit utána még meg lehet támadni az Alkotmánybíróságon. Több más európai ország is hasonló lépéseket fontolgat.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!