Nagyvilág

2010.07.12. 15:55

Életfogytiglanira is ítélhető Basternák feltételezett gyilkosa

<p>Orgyilkosság miatt tett vádemelési javaslatot a szlovák rendőrség hétfőn Basternák László szlovákiai magyar politikus feltételezett gyilkosa ellen.</p>

Michal Kopčík ((mihal kopcsík)), az országos rendőrfőkapitány első helyettese a főkapitányság hétfői pozsonyi sajtóértekezletén megerősítette, hogy a gyanúsítottat szombaton délután fél négykor fogták el egy üdülőházban a dél-szlovákiai Bős közelében. Hangsúlyozta, az indítékok továbbra sem ismeretesek, de több verzión is dolgoznak a vizsgálat során. Kérdésre elmondta, az illető nem tagja semmilyen szélsőséges csoportnak.

A vélt tettes az 1980-ban született Štefan K., aki egy csallóközi őrző-védő cég alkalmazottja. Ha a 29 éves férfi ellen végül valóban orgyilkosság miatt emelnek vádat, 25 év vagy akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhető.

A gyilkos gyalog menekült el

A rendőrség hétfőn megerősítette, hogy Ógyalla főellenőrét és volt polgármesterét, a Magyar Koalíció Pártja komáromi járási elnökét és Nyitra megyei képviselőjét egy fejlövés érte pénteken este 21 óra 5 perckor. A lövések hallatán megjelent nevelt fia, aki 12 lövést adott le az autóval menekülö tettesre, megsebesítve őt a karján. Mivel a kocsi is használhatatlanná vált, a gyilkos gyalog menekült tovább.

A rendőrség vezetői egyelőre nem tudtak válaszolni arra a kérdésére, hogy miként jutott az előbb autóval, majd gyalog és sebesülten menekülő férfi Ógyalláról Bős közelébe, s hogy volt-e ebben valamilyen segítője. Ján Packa országos főkapitány megjegyezte, az ügyirat egyelőre az illetékes vizsgálótisztnél van, tehát ilyen részletekkel kapcsolatban nem tud felvilágosítással szolgálni.

Kopčík elmondta, a gyilkosság előtti nap estéjén ismeretlen személy bejutott Basternákék telkére, de el is menekült, mielőtt a család által riasztott járőrök a helyszínre értek volna. A főkapitány-helyettes említést tett arról is, hogy a rendőrség Basternákékkal együtt megnézte az illetőről térfigyelő kamerával készült felvételt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!