Nagyvilág

2010.07.06. 18:20

Óvadék ellenben kiengedték a pedofíliával gyanúsított orosz karmestert

<p>Pedofíliával gyanúsítja a híres orosz zongoristát és karmestert, Mihail Pletnyevet a thaiföldi rendőrség - közölte kedden az orosz konzulátus. A bejelentés szerint az 53 éves dirigenst őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadon engedték, miután házkutatás volt az otthonában.</p>

1990-ben Pletnyev kapta a történelmi jelentőségű lehetőséget arra, hogy az államtól független zenekart alakítson. Ez lett az azóta híressé vált Orosz Nemzeti Zenekar, amelynek művészeti igazgatója és fődirigense volt. 1991-ben például vezényletével adtak koncertet a néhai II. János Pál pápának a Vatikánban. 1995-ben Pletnyev Borisz Jelcin elnöktől Állami Díjat kapott, majd 2002-ben Putyin elnöktől ugyancsak ezt a kitüntetést vehette át.

Még nem találtak terhelő anyagokat

"A rendőrök elmondták Pletnyevnek, hogy thaiföldi állampolgárok, akiket pedofília és gyerekpornográf anyagok készítésének vádjával tartóztattak le, bizonyítékokat szolgáltattak ellene. Pletnyevnek a népszerű üdülőhelyen, Pattayában volt egy háza, amit a rendőrök a karmester jelenlétében átkutattak, de egyelőre nem találtak terhelő anyagokat" - közölte Andrej Dvornyikov, az orosz konzulátus munkatársa az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Dvornyikov azt is elmondta, hogy Pletnyev és ügyvédje szerdán jelennek meg a bíróság előtt, hogy engedélyt kérjenek az ország elhagyására. Orosz hírportálok egyébként közzétették a házkutatásról készült rendőrségi videót.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!